1. Pitanje broj: #19217

    Poštovani,
    Zahvaljujem se na svim Vašim dosadašnjim odgovorima na moja pitanja. U ovom slučaju bih Vas zamolila za hitan odgovor. Zadnja menstruacija mi je bila 07.12.2008. U januaru mi je izostala menstruacija i u nedelju 11.01.2009. test za trudnoću je pokazao pozitivan rezultat. Juče, 12.01.2009. sam bila kod ginekologa, medjutim to jutro sam i prokrvarila (braonkasto/crveno). Inače, braonkasti iscedak sa povremeno javljao i posle izostanka menstruacije, ali je juče bilo više crveno nego inače. Na UZ doktorka nije ništa videla, nikakvu trudnoću, pa me uputila da izvadim bHCG koji je iznosio 265. Doktorka je rekla da ponovo uradim bHCG u petak i ako se vrednost znatno uveća (ako npr. bude oko 1000) da je moguće da je u pitanju vanmaterična trudnoća koju ne možemo da vidimo, te da se u tom slučaju hitno javim na ginekološku polikliniku. Njeno mišljenje ja da ova trudnoća nije vitalna, da je vrednost bHCG mala za ovaj period trudnoće, te da plod nije verovatno ni uspeo da se zakači za matericu ili ga je moj organizam već počeo odbacivati. Krvarim svaki dan, ali u malim količinama, iscedak je više crven nego braon, a stomak me boli kao kad treba da dobijem.
    Da li je moguće da je to malo krvarenje spontani pobačaj, da li moguće da se spontani manifestuje i manjim krvarenjima, s obzirom na to da sam čula da je spontani praćen velikim i obilnim krvarenjima, jakim bolovima i sl.? Plašim se šta je onda ovo kod mene, ne znam šta da očekujem, a petak mi se čini tako daleko. Bojim se da ne krvarim dovoljno da bih izbacila sve što treba i da nešto ne ostane unutra što bi mi kasnije pravilo probleme. Šta se moglo desiti sa mojom trudnoćom ako se ne vidi na UZ, a ako uzmemo npr. u obzir da nije vanmaterična? Da li je moguće da će se krvarenje nastaviti ovim intenzitetom ili me tek očekuje neko intenzivnije krvarenje? Bila bih Vam zahvalna ukoliko biste mi mogli odgovoriti što pre, pošto sam jako uplašena i tužna. Inače, ovo je bila moja prva trudnoća, uskoro punim 34 godine.
    Srdačan pozdrav i HVALA MNOGO!

    Odgovoreno: 15. 01. 2009.
    • Prvo 12.01. trudnoca je bila stara oko 5 nedelja i nije cudo sto nije bila vidjena- ne uspevamo uvek da je vidima tako rano [pogotovu kod zavaljene materice, loseg UZ-ka, kasnije ovulacije...]. Dalje, trudnoca je prisutna u vasem organizmu a povecanje u dva dana manje od 1,7 x ukazuje da nije u materici -znaci za ovaj period bitan orjentir je BHCG i ako raste tako kako kazeVasa dr onda je trudnoca u materici- samo treba bitri strpljiv. Ako vrednosti stagniraju ili opadaju onda je u pitanju tzv. subklinicki abortus-krvavljenje nije vece no menstrualno- znaci ne ocekujte poplavu. Zao mi je, ali moracete da se strpite i da na osnovu rasta ovog hormona i UZ nalaza se vidi da li je trudnoca vitalna ili ne.. Niste se ne bojte.

Ostavite komentar