1. Pitanje broj: #1897

  Ovo mi je prva trudnoća , sad sam u 18-oj nedelji,  zbog napada panike i anksioznosti pijem ksalol (helex 3×0.25mg), to je korigovana i smanjena terapija u saradnji sa neuropsihijatrom i ginekologom (pre trudnoće i dok nisam saznala za trudnoću pila sam 3×0.5mg), trenutno popijem samo jednom 0.25mg, najviše dva puta dnevno ali retko, samo kada je napetost jako velika,od ostale terapije uzimam folan i vitamin c.  Radili smo double i triple test i ne pokazuju povećan rizik.  Malo je reći da sam ja zabrinuta, šta više skoro da ne spavam a kada spavam sanjam medicinske termine za razne poremećaje…  Doktor koji mi vodi trudnoću ima jedno veoma logično objašnjenje a to je da beba sa kojom nešto nije u redu ne bi mogla da se razvija i raste tačno onoliko koliko je idealno za određeni dan i nedelju a što je slučaj sa našom bebom.  Prethodne dve godine provela sam u psihičkim pripremama i raspitivanju o trudnoći uz ovaj poremećaj i lekove, znači da ova beba nije rezultat puke slučajnosti, naše sebičnosti ili pak neobaveštenosti, već jako-jako željena beba.  ono što mene zanima i što bi mi jako pomoglo je da mi napišete bilo kakvo vaše znanje, saznanje ili iskustvo u vezi korišćenja ovih lekova u trudnoći i eventualnih štetnih posledica po bebu.  Kakva je veza između uzimanja ksalola i double i triple testa, da li se ekspertskim ultrazvukom otkriva i u kom postotku da li je sa bebom sve u redu, koje su to moguće nepravilnosti koje ovaj lek može prouzrokovati i na šta treba da se obrati pažnja, DA LI NAM JE POTREBNA AMNIOCENTEZA, da li je realna ovolika moja zabrinutost.  Za 10-ak dana radićemo UZ fetalne anatomije a zatim posle 20-te nedelje i fetalnu ehokardiografiju, da li možemo da se opustimo ukoliko ovi pregledi kažu da je sve u redu, koliko su oni pouzdani?  Čini mi se da me ova briga vodi u depresiju.  Unapred hvala i veliki pozdrav. 

  Odgovoreno: 04. 12. 2007.
  • Ksalol (alprazolam) pripada Benzodiazepinima [Anksiolitici]. Primena anksiolitika u trudnoci ( u prvom redu Diazepama) u trudnoci nosi rizik razvoja rascepa nepca i usne novorodjenceta. Rizik je naglasen pri primeni Diazepama u prvom trimestru trudnoce, sa statistickom znacajnoscu za razvoj rascepa nepca. Rizik rascepa usne je 0,4% a nepca 0,2% pri primeni benzodiazepina u ranoj trudnoci.. Pusenje cigareta i uzimanje anksiolitika povecava za 3,7 puta rizik od radjanja dece sa malformacijama u odnosu na kontrolnu grupu gde su majke samo pusile. Davanje Diazepama tokom drugog trimestra povecava rizik nastanka hemangioma i kardijalnih cirkulatornih defekata. Obzirom da su D i T test u redu nemate indikaciju za amniocentezu, (osim ako imate preko 35 godina), vece nego bilo koja druga zena sa istim vrednostima ovih testova. Ksalol ne utice na njihove vrednosti. Promene do kojih moze dovesti upotreba benzodiazepina su Vam opisane a one se ekspertskim ultrazvukom i fetalnom ehokardiografijom mogu otkriti. Dakle kod Vas je preduzeto sve sto treba (ja bih dodao jos samo 4D ultrazvuk- upravo zbog navedenih mogucih anomalija lica), a verovatnoca za neke od anomalija su minimalne - pogotovu sto Vi ne uzimate Diazepam, a propisane vrednosti Ksalola su minimalne. Ispostujte ono sto vam je nalozeno i ne sekirajte se- moje iskustvo je pozitivno ( puno zena za koje znam da su uzimale ove lekove nije imalo nikakve probleme sa svojom decom).

Komentari na pitanje: #1897

  • Poštovanje, imam jedno pitanje. Duži niz godina (oko 10 godina) pijem Ksalol. Pila sam ga u početku u većim količinama jer sam bila u depresiji. Sada pijem dva do tri puta na dan od 0,5, ali ja bih da se skinem sa njega jer planiramo bebu, možda je beba već i na putu, pa imam veliki strah da nešto ne bude bebi. Kako mi vi preporučujete da se skinem sa Ksalola? Pokušala sam, ali imala sam jako velike napade panike.

  • Pijem antidepresive, ksalol,bromazepan,rivotril ,elicea ,I za spavanje imam 41 godinu htela bih da ostanem u drugom stanju ,nalazi ginekoloski su svi uredni,brinem sta bi se desilo bebi i Koji rizik moze sve biti poguban za dete posto sve over lekove pijem a u velikoj sam depresiji...molim za odgovor i sta bi trebalo da radim. Hvala puno u napred

  • nisam znala da Sam trudna pila tablete depresija da li utice na bebu

  • Milena Djordjevic 17. 07. 2022.

   Postovani da li tablete za odlaganje menstruacije uticu na plod? Pila sam primalut nor nisam znala da sam trudna. Hvala

  • zivanovic dragana 19. 06. 2012.

   Cao, dragana ovde, imam jedno pitanje za vas, vec par godina pijem ksalol od 0, 5 mg 2x1 na dan, pre dve nedelje sam posetila neuropsihijatra, posto zelim da ga se otarasim, on mi je smanjio dozu na 0, 25 dva puta na dan stim sto mi je uz to dodao bromazepam od 1, 5 mg, da bih postepeno uz taj novi lek izbacila ksalol, ali desilo se da sam ostala u drugom stanju i sada jako strahujem, neznam da li ce to smetati plodu? Da li da ostanem na ksalolu ili bromazepamu? Sta mi predlazete. Hvala unapred. .

Ostavite komentar