1. Pitanje broj: #18397

    Poštovani,
    ne znam odakle bih počela. Unazad 6 godina imam izuzetno obilan vaginalni iscjedak, iako su i papa test i bris cerviksa i vaginalni bris ok (negativno klamidija, ureaplazma, mikoplazma, aerobi, anaerobi....).Imam 37 godina (visina 167, tezina 52 kg) i nisam radjala, ciklusi su uredni. Iscjedak nema neugodan miris (barem meni nema), ne peče, ne svrbi, ne boli, bjelkaste je boje, kad se osuši na gaćicama žut. Nekad je kremasto gust, ali često doslovno kaplje. Ali je obilan tokom cijelog ciklusa, tako da sam prinudjena nositi dnevne uloške ili mijenjati gaćice 5-6 puta dnevno. Ove godine, uklonjen mi je cervikalni polip, za kojeg se pretpostavljalo da 'smeta' i uzrokuje toliko lučenje. Ali ništa, iscjedak je ostao, jedino što su mi se odjednom pojavili bolovi pa je uzv otkrivena endometrioza oba jajnika (4-5 cm svaki), što je laparoskopski uklonjeno (ostalo je vrlo malo od oba jajnika), a jajovodi su neprohodni. Kao terapiju dobila sam Yasmin.
    Moje pitanje je slijedeće: na koje pretrage još mogu ići, a da bih se riješila tog neugodnog iscjetka? Od ostalih pretraga, hormoni štitnjače su ok, krvna slika ok (kolesterol povišen), urin (ne baš, imam nitrite, leukocite i enterokokus fekalis koji trenutno rješavam), a ostale tegobe- hladnije noge, začepljen nos, kronični gastritis, 'nespecifične prekordijske poteškoće'...ne znam šta bih trebalo navesti, a da mi kažete da li je moj problem s vaginalnim iscjetkom uopće ginekološki? Jer mi moji ginekolozi (što privatni što državni) nemaju šta za prepisati jer su nalazi svi sterilni.....
    Molim Vas da mi predložite koje još pretrage da obavim!
    Zahvaljujem na odgovoru.

    Odgovoreno: 05. 01. 2009.
    • Na pamet mi pada Listerija monocitogenes- ali teško da je ta bakterija uzročnik, no uradite pretragu na ovu bakteriju. Ja sam kao i Vaši ginekolozi učio iste škole - te Vam možda moji saveti neće pomoći, ali probajte. Moj savet je da se 2-3 x nedeljno irigirate Tantum rosom ako je nadjete ili Multiginom, zatim da kada primetite pojačanu sekreciju koristite obične jod-povidon vaginalete [nekoliko dana] kao antiseptik, i da duže vreme po uputstvu pijete tbl laktogina [oralni probiotik za vaginalnu floru]. Takodje pijte bedoxin 2-3 x 1 ili tbl Persena [da se eliminiše psihološki momenat- takodje moguć uzrok problema]. Jedan od načina rešavanja bio bi i trudnoća- te razmislite i o tome.

Ostavite komentar