1. Pitanje broj: #17270

    Poštovani,
    Već sam Vam pisala na početku trudnoće kad sam pila ogromnu količinu antibniotika i lekova ne znajući da sam trudna, a zbog urinarne infekcije Eser. colli. Sad sam ušla u 9. mes trudnoće, pre dva dana sam dobila nalaz UK Eserihija colli ponovo i Enterococus bakterije. Dobila sam i antibiogram, E coli je senzitivna na Ceftriaxon, Nitrofurantoin, Norfloxacin, Trimetropim sulfmetaxasol, dok je enterekoka senzitivna na Nitrofu, norfolaxacin i ciprofloxacin.
    Šta bi po Vama od lekova trebalo da koristim? Doktorka mi je predložila Longacef inekcije, medjutim u Domu zdravlja (kad sam otišla da mi ih i prepišu) mi kažu da se to daje samo u bolnici i pod nadzorom lekara zbog Lidokaina koji ide uz inekciju i da primam baš ako moram. Molim Vas za mišljenje, nije mi svejedno i ne bi da ugrozim plod na bilo koji način. Da li postoji neki alternativni lek, da li da primam ove inekcije ili da trpim infekciju koliko dugo budem mogla? Rekli su mi i da imam povišene leukocite Wbc 16.1 Da li neke posledice po plod mogu biti bez terapije? Napomenula bih i da sam početkom novembra imala 100.000 enetrokoka kad sam dve nedelje pila Ampicilin, a nakon 2. nedelje po prestanku ampicilina mi nalaze ove dve bakterije.
    Molim Vas za pomoć.
    Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 18. 12. 2008.
    • Urinarna infekcija neće direktno ugroziti bebu, ali Vas i Vaše bubrege hoće. Masivna - nelečena infekcija takodje može pogoditi i bebu te je to razlog zašto se lečenje kod ovakvih slučajeva obavezno sprovodi po antibiogramu. Pijte dosta tečnosti - čaj od brusnice, jedite perle belog luka i pijte Cedax [jedno pak.]- to je oralni antibiotik [cefalosporin treće generacije- kao longacef} Posle toga proverite urinokulturu- ako je infekcija prisutna - hospitalizacija.

Ostavite komentar