1. Pitanje broj: #17193

    Prvo da Vas pohvalim, lekari slabo imaju strpljenja da Vam dijagnozu objasne, čak i u privatnim klinikama gde plaćate za to. Svaka Vam čast, danima čitam sva pitanja i odgovore oduševljena sam i pozitivno začudjena. Hvala Vam.
    Imam i pitanje, imam 38 godina, 12 godina ne ostajem u drugom stanju odlučila sam se za vantelesnu, ali krenuće sa pripremama u martu...Juče sam bila na pregledu kod mog ginekologa koji mi je izmerio endometrijum 12mm i dva folikula od po 19mm oba.
    Mene interesuje da li svaki folikul oslobadja po jednu ili više jajnih ćelija, ili može da se desi da folikul nema jajnu ćeliju? Nadam se da ste me razumeli, inače menstuacija je bila 1.12.08.

    Odgovoreno: 16. 12. 2008.
    • Dobro je što ste se odlučili za VTO - jer faktor zvani vreme je neumitan. Juče Vam je bio period ovulacije i folikuli svojom veličinom odgovaraju tom periodu. Svaki oslobadja po jednu jajnu ćeliju [uobičajeno jedan dostiže tu veličinu, zrelost i ovulaciju - dva- retko, ali ne i nemoguće]. Može se desiti da oni ne prsnu u vreme ovulacije i tada dolazi do stanja zvanog 'perzistentni folikul"= nema oslobadjanja jajne ćelije, nema ovulacije, nema žutog tela i nema druge faze menstruacionog ciklusa, već se prva produžuje što dovodi do izostanka menstruacije i kašnjenja iste i do nekoliko nedelja. Da li je došlo do ovulacije ili ne proverićete UZ za par dana.
      Hvala na pohvalama.

Ostavite komentar