1. Ureaplasma urealyticum 10 na 4 10.000 CFU/ml

  Pitanje broj: #1639

  Postovani Ass. Dr Milan Stefanović,  Dana 04.11.2007. mi je uradjen mikrobioloski nalaz za Ct, Mh, i Uu sa antibiogramom. Ct i Mh su bili negativni dok je Ureplasma pozitivna.  Mikrobioloski nalaz kaze : Ureaplasma urealyticum je izolovana u broju vecem od 10 na 4 CFU/ml(10.000 CFU/ml)

  Zamolila bih vas da mi pojasnite ovu kolicinu posto sam na internetu cesto nalazila da dame pricaju o cifri preko 100.000. 
  Doktor mi je prepisao terapiju :  Eritromicin 500mg(cela kutija) 3x1 na 8 sati,zatim  Hemomicin 250mg(cela kutija)od toga prvi dan da popijem 4 od jednom, a drugi i treci po jednu preostalu, zatim  Klacid tablete 2x1, uz sve to i koriscenje MacMiror complex vaginaleta.  

  Moja pitanja zajedno sa malopre navedenim su:  1. Lek klacid je strani lek i tesko se nalazi a cula sam da je njegova cena oko 5000 dinara sto ja sebi ne mogu da priustim. Da li je taj treci lek potreban za moju terapiju i ako jeste da li postoji adekvatna zamena za Klacid?

  Odgovoreno: 12. 11. 2007.
  • Mikoplazme su najmanji poznati mikroorganizmi, od bakterija se razlikuju po tome sto nemaju celijski zid a od virusa po tome sto sadrze i Dnk i Rnk. Najcesce genitalne mikoplazme su Mycoplazma hominis i Ureaplasma urealyticum. Infekcija genitalnim mikoplazmama nije karakteristicna za pretpubertesku populaciju, a posle puberteta kolonizacija genitalnog trakta zene nastaje primarno putem sexualnog kontakta. (40-92% zena). Brojna ispitivanja (sa kojima se mnogi i ne slazu) ukazuju da genitalne mikoplazme mogu biti uzrok pre svega spontanog abortusa a specijalno ponovljenog sp. abortusa, steriliteta, niske porodjajne tezine deteta te se u svakodnevnoj praksi za njima traga i propisuje terapija. Broj koji ste naveli je broj koji je dobijen mikrobioloskom obradom i moze ukazivati na subklinicku infekciju (a ova se opet osudjuje za ono sto sam Vam napisao) tako da je nebitan - ima je i treba je leciti. Mikoplazme ne izazivaju kolpite tako da treca grupa ima drugu genezu. Propisana terapija je adekvatna i bez Klacida a vaginalete Mac-Miror stavljajte svako vece a ne svako drugo (ja tako propisujem). Obavezno je lecenje oba partnera pri cemu za vreme terapije ne bi trebalo da imate odnose. Sto se tice Eritromicina ja ga propisujem 7 dana a posle toga hemomicin (moze po datoj shemi).

Komentari na pitanje: #1639

  • Poštovani,pre mesec dana sam radila bris , i urea plazma mi je pozitivna 10^4 ccu/ml. Htela bih da pitam da li je ta vrednost opasna , i da li utiče na plodnost ?

  • Dobar dan, trudna Sam 5. nedelja, otkrila Sam da imam ureaplazmu I mikroplzamu. Doktor mi je prepisao Dovicin, ja ne smem da ga pijem zato sto nije za trudnice. Da li mi mozete dati neki savet sta da radim?

  • Postovani ako mozete da mi pomognete sa vasim misljenjem,imam pozitivnu ureo plazmu i mikro plazmu a pored svega i enterococus fecalis pijem od januara antibiotike al nista koju terapiju bi vi preporucili,molim vas ako mozete i kad mozete da mi date ogovor,hvala.

  • Poštovani. Radila sam test na mh i uu. Na nalazu stoji da je test na uu i mh negativan ali je dole napisan i antibiogram za uu.Pa sam sada u zabludi da li je imam ili ne.. Hvala

  • Nevena zeljic 19. 09. 2013.

   Postovani, pr godine sam imala urea plazmu, kandidu pa eserihiju, to sam izlecila, pre nekoliko dana odradim briseve, hlamidija i mikoplazma su negativne, a urea plazma je 10 000 cfu/ml, pa sam pila antibiotike eritromicin 2 kutije, na 8 sati po 1 pa odradim opet briseve i opet je imam u istom broju 10 000 cfu. Da li vredi i dalje piti antibiotike i zasto se stanje nije promnilo, zasto se to desava?

Ostavite komentar