1. Pitanje broj: #16200

    Poslije operacije (rak grlića materice, uradjena radikalna histerektomija) mama je imala 25 zračenja u kombinaciji sa 4 hemioterapije, te 5 brahiterapija. Liječenje je završeno 21.11.2008. Ono što me interesuje je sledeće, u predjelu prepona i ispod pupka, koža je sve tamnija i pomalo se guli ( kao poslije opekotina od sunca, odnosno kad se izgori ) rekli su nam da je moguće da se tako nešto pojavi i mama koristi jomelop. Pa me interesuje da li je to tamnjenje kože normalana pojava poslije zračenja i da li da nastavi sa upotrebom jomelopa.
    Drugo pitanje je ono što me više brine, a to je da joj se par centimetara iznad analnog otvora prema kičmi sa lijeve i desne strane pojavilo kao da je koža doslovno spaljena. Ima crvenila i kao nekakvi mali plihovi koji su ispucali. Pošto nam nisu doktori rekli da bi se takvo nešto moglo pojaviti, interesuje me da li je to možda od brahiterapije i da li ima potrebe da kontaktira svog ginekologa. Ako ne, šta bi mogla da koristi da se to povuče. I da li postoje još neke nuspojave navedenih terapija koje je mama dobijala, a na koje bi morali da obratimo pažnju.
    Unaprijed hvala na odgovoru !

    Odgovoreno: 01. 12. 2008.
    • Sve što ste napisali posledica je zračenja - na to je trebalo da Vas upozore lekari sa onkologije. Promene oko analnog otvora neka takodje tretira jomelopom. Mogu se javiti smetnje sa mokrenjem, stolicom, otoci nogu - pri čemu je Vaša mama onkološki pacijent - redovne onkološke kontrole [onkološki konzilijum].

Ostavite komentar