1. Pitanje broj: #1564

    Poštovani doktore,  Iako moj doktor i ja već duže vreme analiziramo problem, nikako da dođemo do rešenja, pa bih zamolila i za vaše mišljenje, za mene od neprocenjivog značaja. Dakle, s’ obzirom da je u pitanju hipomenoreja (oskudne menstruacije do te mere da ih gotovo više nema, s tim što dolaze svakog meseca redovno ali to je minimalna količina krvi, po par kapi; postepeno smanjivanje količine krvi iz meseca u mesec traje oko pet godina-prema vrednostima hormona isključena perimenopauza, inače imam 30 godina), interesuje me šta može biti razlog ovoj pojavi, pri čemu je isključena TBC gen. organa, Ašermanov proces (nisam imala porođaje, ni kiretaže) koji se po knjigama mogu naći kao uzroci. Isključena je i endometrioza (nju prate obilne menstruacije).  Na zadnjoj analizi hormoni su bili u granicama referentnih vrednosti, mada su pri ranijim ispitivanjima bile niske vrednosti FSH, LH, estrogena, testosterona.  Moja prijateljica je imala isti problem, pa je na VMA u Beogradu dobila injekciju, koju je morala sama da nabavi (LRN ampula) u cilju ispitivanja hormona hipofize. Da li možete nešto konkretnije da mi kažete o tome?  Ovaj problem me jako psihički iscrpljuje, tako da sam svakog meseca jako deprimirana i anksiozna u iščekivanju da li ću uopšte dobiti i tih par kapi, pa vas pitam da li i taj hronični dugogodisnji stres može biti uzrok oskudnog krvarenja.  Izvinjavam se ako sam preopširna, ali jedino tako mogu da vam prikažem kompletan problem.  Iskreno vas molim, pomozite mi da rešim ovu misteriju. Uzdam se jako u vaš odgovor jer sam dosta toga iscrpla.  Unapred hvala.

    Odgovoreno: 05. 11. 2007.
    • Postovana, Vas problem je prilicno kompleksan i zahtevo postepeno i pstupno ispitivanj koje bi se sastojalo u sledecem: 1. Faza: Uraditi nivo PRL uz ordiniranje Prg preparata 5 dana- A. ako dodje do krvavljenja nivo Estr. je normalan znaci osovina Ht-Hf-Ov je u redu, uz istovremeno normalan nivo Prl razlog je anovulacija. Resenje ako zelite decu- stimulacija ciklusa , ne zelite 3 meseca Prg u drugoj polovini ciklusa. B. Povisen Prl - ispitati Hf-u (radiografija ili NMR sele turcike). [ovde verovatno nije Vas problem] 2. Faza: nema krvavljenja posle Prg- A. iskljuciti anatomski defekt b. niska je produkcija Estr.- u tom slucaju dajemo Cycloproginovu (Estr/Prg.-test) pa ako nema krvavljenja u pitanju je anatomski defekt - uraditi hysteroscopiju a ako ima krvavljenja sledi 3. Faza: definisanje da li je problem na nivou Ov (jajnika) ili Ht-Hf osovine {odredjujemo FSH, LH, njihov odnos i Estradiol} Upraksi nizak LH ukazuje na popustanje Hyt-Hf a visok FSH na popustanje Ov. Normalne vrednosti FSH I LH i nizak E2 znak su poremecaja na nivou Ht-Hf, a u slucaju niskog FSH i LH definisati da li je problem na nivou Ht ili Hf. Ako je Hf problem na to ce ukazati skener ili NMR selee turcike- pa ako tu ima promena konsultacija neurohirurga. Ako je nalaz NMR uredan onda treba uraditi GnRH test (to je radjeno na VMA). Negativan GnRH test ukazuje da je problem na nivou Hf- a uzrok najcesce ostaje nejasan, ali ako se zeli trudnoca moguce je stimulisati ovulaciju. [ovo nije cest problem] Pozitivan GnrH test a E2 normalan ukazuje da je poremecaj na nivou Ht pa se ovulacija moze stimulisati Clomidom ili GnRH agonistima.[Ovo je najcesci oblik hipogonadotropne amenoreje] Znaci hipotalamicna amenoreja moze biti uzrok poremecaja kod Vas- tu je stres cesto jedini etioloski faktor, ali i preterana mrsavost i izlozenost radiklalnim dijetama. Lecenje zavisi od slucaja- sastoji se u supstitucionoj terapiji (cykloproginova) ili u stimulaciji ovulacije uz konstantno pracenje i psiholosku potporu. Da rezimiramo: moj oredlog za Vas je da ispitivanje ponovite i obavite po fazama uz hysteroskopiju dosta strpljenja i eventualno usmerenje ka stimulaciji ovulacije i trudnoci..Voleo bih da me obavestite o rezultatima.

Komentari na pitanje: #1564

    • Postovani imam jedan problem. Naime od kad sam se porodila moj ciklus traje oko 4 dana stim sto 4ti dan je vec u prolazu menstruacija. To tako traje vec godinu dana do ovoga mjeseca kad sam dobila ciklus u normalno vrijeme stim sto je sad taj ciklus brlo oskudan. Traje vec 3 dana al toliko da se ulozak samo zaprlja. Sta moze bit problem. I ranije mi nisu bile oskudne ni obilne nego normalne menstruacije

Ostavite komentar