1. Pitanje broj: #14347

    Poštovani doktore,
    Veoma sam zabrinuta za svoje zdravlje, pri godišnjoj redovnoj kontroli kod ginekologa, Pap test je prvi put pozitivan kako sledi: inflamacija nespecifična; Atipične gladurarne ćelije (AGC) verovatno reaktivne. Odmah mi je uradjena biopsija grlića i kiretaža uterusa. Imam 46 godina, jedno dete, redovne menstruacije svakih 23-25 dana, traju u proseku 3-4 dana, sa koagulumuma veličine oraha... hormonske terapije nisam nikad primala, a opšte zdravlje je zadovoljavajuće.
    Molim za Vaše cenjeno mišljenje, koja je verovanoća za postojanje raka i koja su dalja ispitivanja i zahvati. Doktorka je pomenula konizaciju posle dobijanja rezultata biopsije.
    Unapred zahvalna,
    Dragana

    Odgovoreno: 05. 11. 2008.
    • Poštovana Dragana,
      ne mogu predvideti H-P nalaz, a od njega sve zavisi. Moguće je da su atipične gl. ćel. posledica inflamacije (zapaljenja) i da ništa neće biti nadjeno, osim znakova upale [što je najverovatnije]. U tom slučaju neće biti potrebna konizacija - eventualno laser ili DTK tretman grlića. Ukoliko se nadju neke suspektne promene onda se radi dijagnostičko terapijska konizacija, a od njenog H-P nalaza zavisi da li će time lečenje biti završeno ili će se nastaviti. Dakle moramo sačekati H-P od biopsije.

Ostavite komentar