1. Pitanje broj: #12869

    Prije 4 godine sa CIN I sam ostala u drugom stanju po preporuci mog ginekologa. Nisam ništa kontrolisala dok sam bila trudna. Od kad sam se porodila ginekolog mi se javijo i rekao mi da dodjem na pregled. Uradio je PAP izašlo je CIN III, uradili su mi biopsiju, a odmah potom konizaciju, znači 3 meseca od kad sam se porodila. Prošle su tri godine i od tada radim PAP na svaki 6 meseci i nisam bila svesna tada da se radi o ozbiljnoj stvari, jer sam bila okupirana bebom. Do sada su rezultati dobri, ali pitala sam doktora da li mi je urađena HPV tipizacija. On mi je odgovorio da nije. Ne znam zasto? Mislim da je trebalo da se uradi tada. On mi preporučuje da sada to napravimo, hoću da znam da li imam virus ili ne, da li operacija to rešava.
    Šta da radim? Hoću da imam drugo djete i pokušavam, ali nekako se i bojim. Recite mi Vaše mišljenje. Imam infekciju kandidom, hroničnu od kad sam počela sa spolnim odnosima.
    Hvala Vam unapred

    Odgovoreno: 16. 10. 2008.
    • Virus ne možete pobediti i iskoreniti - imate ga sigurno. Tipizacija će pomoći samo utoliko što će pokazati koje tipove imate - i na osnovu toga koliko često ćete se kontrolisati. Virus se može pasivizirati podizanjem opšteg i lokalnog imuniteta. Ako je PA u redu - slobodno idite na drugo dete - obavezno cerclage posle 16. nedelje.

Ostavite komentar