1. Pitanje broj: #11791

    Poštovani,
    Imam 30 godina. Zadnjih nekoliko meseci, nekoliko dana pred menstruaciju i 2 dana mestrualnog ciklusa dešava mi se to da mi srce ubrzano radi, dolazi do malaksalosi, vrtoglavice, povišenog krvnog pritiska, gušenja. Napadi traju oko sat vremena, a ponavljaju se jednom do dva puta dnevno. U poslednja tri meseca srčani otkucaji su počeli da prelaze 160 po minuti. Pošto sam pre 5 godina imala problem sa koksaki virusom B grupe koji je ostavio posledice na srcu (od tada redovno pijem presolol a ponekad i bromazepam od 3 mg), javila sam se svom kardiologu. Konstatovana je sinusna tahikardija, EKG je u redu. Sada pijem biol od 5 mg po 1/2 ujutru i 1/2 uveče kao i bromazepam od 3 mg dva puta dnevno. Kardiolog me je uputio da uradim hormone štitne žlezde, koji su u granicama normale. Onda me je poslao da uradim ostale hormone. Rezultat je dobar, osim prolaktina koji je 1214,0 mU/l (referentne vrednosti su 170-800).
    Molim Vas da mi odgovorite, da li  prolaktin može da izazove gore navedene simptome? Približava mi se period kada treba da dobijem menstruaciju i već sam jako nervozna i uplašena! Osim toga, želim da čujem još neko mišljenje, odnosno predlog u čemu bi mogao biti moj problem.
    Ukoliko Vam je potreban još neki podatak, radu ću Vam odgovoriti.
    Unapred zahvala!

    Odgovoreno: 30. 09. 2008.
    • Prolaktin nije uzrok opisanih tegoba, ali je činjenica da je povišen i da je potrebno lečenje i na ovom polju. Možda bi trebalo da se ispita nadbubrežna žlezda, a ako je ona ok, onda se treba vratiti kardiologu, jer mi se čini da je problem na tom nivou.

Komentari na pitanje: #11791

    • Zdravo,
      imam pitanje sedam dana pred menstruaciju mi bio visok pritisak 160 sa 100 iso donji i do 120, a porodila sam se pre mesec i po ne znam šta je upitanju a čim sam dobila spustio se na 120 sa 80.

Ostavite komentar