1. Pitanje broj: #11762

    Poštovani,
    imam 23 godine. Na UZ mi je ustanovljena cista 27x32mm na levom jajniku. Ostali testovi nisu rađeni, jer još uvek nisam imala odnose. 3. dan ciklusa, po nalogu ginekologa, radila sam laboratorijsku analizu polnih hormona. Nalaz je sledeći: ESTRADIOL 13,07 pg/mL, FSH 5,91 mIU/mL, LH 9,83 nmol/mL, PROGESTERON 1,60 nmol/L, PROLACTIN 179,9 mIU/mL, TESTOSTERON 0,473 nmol/L. Ranije, tj. od 2006. godine bila sam dva puta na terapiji kontraceptivnim pilulama (2 x po 3 meseca) i to najpre Jeanine, a onda Logest tbl. Indikacija za njihovu primenu bile su neredovne menstruacije, kao i pomenuta cista. Da napomenem da mi menstruacije nisu bolne, tj. vrlo retko pijem analgetike u te svrhe, nemam problema sa kožom, niti sa aknama, ali poslednjih godinu dana imam veeeliki problem sa opadanjem kose. Od ostalih analiza sve je uredno (Fe, Gly, KKS), a hormoni štitne žlezde su u okiru referentnih vrednosti, i to: T4 92,18 nmol/L, T3 2,01 nmol/l, TSH 1,88 mIU/L, s tim što je sediment urina 10-15.
    Moje pitanje je: da li ima razloga za zabrinutost na osnovu hormoskog statusa i ako ima kakvu terapiju biste Vi, eventualno, primenili? Naime, bila sam kod više ginekologa i oni su se mahom razmimoilazili u mišljenju da li je isparavno primenjivati hormonsku kontraceptivnu pilulu u ove svrhe, a njihova nesaglasnost i mene čini prilično konfuznom i zabrinutom.
    Veliko hvala unapred!

    Odgovoreno: 30. 09. 2008.
    • Hormonski status Vam je uredan, a da li treba upotrebiti terapiju ja bih odlučio na osnovu kompletnog sagledavanja Vašeg problema. Ako postoji sklonost stvaranju cistama i ako prilikom uzimanja terapije dolazi do smanjenog opadanja kose, onda treba nastaviti sa terapijom. Ako uzimanje oralne kontracepcije ne utiče na opadanje kose i stvaranje cisti, nije redovna već sporadična stvar onda nema potrebe za hormonskom terapijom. Savet je da proverite zube i sinuse (Stomatolog i ORL).

Ostavite komentar