1. Pitanje broj: #11433

    Zdravo doktore,
    danas sam bila kod ginekologa zbog produžene menstruacije, od 5 pa do 22 onako intenzivno (nemam obilna krvarenja). Polako mi prestaje, jer sam koristila kapi za zaustavljanje krvarenja. Ultrazvučni nalazi su: uterus AFV 40x29, cavum prazan, endometrijum debljina 7 mm, konture ravne, tekstura homogena, imam promene na Ovarii sin. fol. cista 22 mm, Ovarii dex. polozaj b.o.
    Možete mi malo protumačiti da li je u redu. Znam da mi je ovo vodena cista i da će to pući, ali mene zabrinjava što mi doktorica nije dala ništa da pijem da bi došlo do pucanja i nestanka. Zanima me da li je to u redu sa njene strane i da li ta cista ostavlja posledice i uzrokuje nešto drugo i da li se može ponovo pojavljivati? Doktorica mi je rekla samo da mi je kontrola za dva meseca da vidi jel pukla. I koliko je trebalo toj cisti vremena da se pojavi, duže vreme ili se ona za kratko vreme pojavi. Hvala vam puno,
    Sandra.

    Odgovoreno: 26. 09. 2008.
    • Vi nemate cistu, već tzv. Perzistentni folikul- to je folikul koji nije pukao u vreme ovulacije, i uzrokovao produženo krvavljenje- ništa strašno, opasno i zabrinjavajuće. Vaša dr je ispravno postupila i folikul će spontano nestati već u sledećem ciklusu. Ne sekirajte se- dešava se. [Objasnjenje: svakog ciklusa naizmenicno na jednom, pa na drugom jajniku sazreva po jedan folikul koji u vreme ovulacije puca i oslobadja j. ćeliju-koja ako ne bude oplođena propada, a žena dobija ciklus. Ako ne pukne - to je Perzistentni folikul- remeti ciklus- dešava se, a ako se ponovi treba uzeti terapiju, a to Vaša dr zna].

Ostavite komentar