1. Pitanje broj: #163088

    Pozdrav, nisam sigurna jesam li na pravom mjestu sa svojim pitanjem. Imam 15 godina, 61 kg na 168 cm visine. Pred nekoliko dana dojke su mi postale uzasno osjetljive (za 13 dana trebam dobit), inace nikad nemam taj simptom prije mjesecnice. Danas me samo jedna boli, i to samo u jednom djelu, oko bradavice. Lijevo sam napipala neku kuglicu (nije veca od centimetar, centimetar i pol). Krvna slika je u redu. Mama mi kaze da se ne brinem da je to vjerovatno zbog hormona i toga. Ja se ipak bojim da nije nesto ozbiljnije :( Inace niko u obitelji i daljnjoj rodbini nije bolovao od raka dojke. Sto Vi mislite imam li razloga za brigu? Da posjetim doktora ili da se narucim se na ultrazvuk? Unaprijed hvala na odgovoru!

    Odgovoreno: 19. 11. 2021.
    • Nemate razloga za brigu i strah. U vašim godinama je maligni tumor dojke izuzetno redak, praktično da ne postoji, posebno i zbog toga što u vašoj porodici niko nije lečen od raka dojke. Tegobe koje imate su uslovljene neravnotežom hormona zbog čega dojke reaguju bolom, koji je najizraženiji pred sam menzes. Kvržica koju ste napipali je verovatno grudvica mlečnih žlezdi(displazija) ili eventualno benigni čvor (fibroadenom?). Savetujem da uradite UZ dojki u mirnoj fazi, 7.-10. dana od menzesa. To je prergled koji je potpuno bezopasan i jednostavan. Takodje vam savetujem da bar jednom mesečno radite samopregled vaših dojki, u stojećem i ležećem položaju, 7.-10. dana od menzesa.

Komentari na pitanje: #163088

    • Marija Markovic 17. 12. 2021.

      Zdravo! Imam pitanje za Vas. 28og novembra sam dobila menstruaciju, a 15 dana pre dobijjanja sam imala odnose, odnos je bio nezasticen, gde se slucajno desilo... Zanima me kolike su mogućnosti da sam ostala trudna? Nemam nikakve simptome, ali plašim se da nisam ostala trudna jer sam se porodila u septembru, bila bi veoma mala razlika izmedju beba.. Menstruacija je trajala 5,6 dana isto kao i pre trudnoce, drugi dan mi je islo poprilicno dosta.. Ako možete da mi odgovorite, bila bih Vam zahvalna!

Ostavite komentar