1. Pitanje broj: #35405

    Poštovana,
    Posle dve vanmaterične trudnoće i jedne neuspele vantelesne oplodnje koja je rađena 28.05.09. Stanje situacije je ovako: zadnji pregled 24.07.09. Uterus u AVF-u, veličine 49.2*31.9mm, uredne eho strukture. Endometrijum debljine 9.5mm uavum uterusa prazan, pravilan. Levi ovarijum je uredne morfologije sa formiranim žutim telom desni ovarijum je uredne morfologije bo. Svi nalazi hormona su uredni, bris cerviksa + gljivice - zasejane podloge ostale su sterilne, kultura na gljivice negativna, chlamydia-megativ. Mycoplasma, ureaplasma-negativ. Hpv-negativ, spermogram uredan. 21.07.09. Je urađen hsg i nalaz glasi: kavum uterusa ispunjen kontrastom, normalne veličine i oblika. Desni jajovod slepo se završava. Levi jajovod se puni kontrastom pod većiim pritiskom. Kontrast se slobodno izliva u trbušnu duplju, a delom nakuplja u predelu ampule levog jajovoda. Dg. Obstructio tubae 1. Dex. 30.07.09. Urađeni su i nalazi (22 dan ciklusa) HSTSH 3.65 progeseteron 25.9 insulin 24.1 na osnovu svega ovoga doktorka predlaže da se u narednih 6 meseci planira spontana trudnoća. Moji strahovi su da se, ako se planira spontana trudnoća ne desi ponovo vanmaterična trudnoća na desnom jajovodu. Svesna sam rizika da se to može desiti i na levom iako je prohodan ali može biti i uspešno (po mom mišljenju). Molim Vas mišljenje u vezi svega ovoga.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 03. 08. 2009.

Ostavite komentar