1. Pitanje broj: #35360

    Poštovana,
    Imam ranicu na grliću materice pa me interesuje da li je to opasno i koliko?
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 03. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Ranica je znak hronične upale grlića materice, koja se mora lečiti kod oba partnera dok se potpuno ne izleči da ne bi prešla u neke ružnije promene. U prilogu Vam šaljem tekstove iz knjiga naših renomiranih starijih stručnjaka. Svaku infekciju izlečite.
      Eritroplakije grlića materice

      Termin " eritroplakija" (ranica) obuhvata jedno široko i neprecizno područje koje pored zapaljenskih promena sadrži i promene građene od patološkog (lošeg) epitela, a kojima je zajedničko obeležje da stvaraju crvenkastu mrlju na grliću - ranicu. Gotovo 80-85% svih promena koje na grliću daju kliničku sliku eritroplakije pripada zapaljenskim promenama na grliću (cervicitis) u različitim stadijumima zapaljenja.
      Pored zapaljenskih promena eritroplakija označava i ektopiju i ektropiju. Grlić je normalno prekriven pločastoslojevitim epitelom kao i vagina, dok se u kanalu grlića materice nalazi cilindrični epitel sa cervikalnim žlezdama, koje luče sluz bitnu za oplođenje. Ektropija je pojava cilindričnog epitela iz kanala grlića materice na njegovoj površini, pri čemu ona nije u kontinuitetu, odnosno u vezi sa samim kanalom. Naziv ektopija uveo je hinselmann za ona stanja pri kojima se na spoljnoj površini grlića nalazi cilindrični epitel iz cervikalnog kanala preko granica njegovog spoljnog otvora (normalan nalaz), što patohistološki odgovara pseudoeroziji... iako se u nekim ređim slučajevima može pretpostaviti da osnovni uzrok pojave ektopija na grliću nije zapaljenje, nego hormosnki poremećaji (iako veoma retko) i neurovegetativna distonija praćena dugotrajnom pasivnom hiperemijom i fluorom (sekretom), ne čini nam se opravdano da se ovakvi oblici izdvajaju u posebnu grupu. Klinički i kolposkopski to bi bilo neuverljivo, jer se ektopijama uskoro pridružuje i zapaljenska komponenta, koja otežava svako dalje razlikovanje. Dugo trajanje procesa reparacije (obnavljanja), česti recidivi (ponavljanja) i egzacerbacije (ponovno aktiviranje već postojećeg ali nedovoljno izlečenog zapaljenskog procesa) danas su priznati faktori koji stimulativno deluju u pogledu razvoja patološkog epitela na grliću i invazivnog karcinoma... efikasno saniranje hroničnog cervicitisa (upale grlića) danas predstavlja u pravom smislu te reči profilaktičku (predupređujuću) terapiju i preventivu (sprečavanje) pojave patoloških epitela i karcinoma na grliću materice.
      Znaci upale grlića su bol pri pomeranju materice, krvarenje grlića na dodir pri pregledu, bol pri odnosu, pojačan sekret, a ako se upala proširi na gore ka unutrašnjim genitalnim organima, na sluznicu materice, javljaju se i nepravilna, u početku oskudna pre ili post mentraualna, a kasnije i obilnija krvarenja.
      Dijagnostika obuhvata pregled, kolposkospski pregled, uzimanje brisa na papanicolau i bakteriološke i virusološke analize uzročnika upale (vs, cervikalni bris na bakterijsku kulturu sa antibiogramom, uretralni bris na bakterijsku kulturu sa antibiogramom, bris grlića na mycoplasmu i ureaplasmu, bris grlića i uretre na chlamydiu, bris na genitalni herpes i bris na humani papiloma virus).
      Lečenje je kauzalno, odnosno zavisi od uzročnika, a kod ranica koje se ne mogu izlečiti lekovima potrebno je dodatno uraditi krioterapiju, ili neku drugu hiruršku metodu kako bi se oštećeni epitel odstranio a na njegovom mestu prerastao nov, zdrav epitel, koji sa sobom neće nositi rizik razvitka malignog oboljenja.
      U slučajevima Cervicitisa neophodno je odmah po utvrđivanju dijagnoze preduzeti sve raspoložive mere da se pre svega spreči dalje širenje zapaljenja na unutrašnje genitalne organe, odnosno, ako je do toga već došlo, treba sprovesti potrebnu kompleksnu (složenu) terapiju, potrebno je odmah preduzeti sve raspoložive terapijeske mere zbog postojeće tendencije prelaska bolesti u hronično stanje i česte pojave rezistencije bakterija na jedan ili više antibiotika. (navodi iz knjige "klinička kolposkopija", autori: akad prof dr B. Berić i prof dr D. Popović).

      Cervicitis (upala grlića materice) treba liječiti do potpunog izlječenja pa makar ono trajalo i po nekoliko mjeseci, naročito treba paziti da je terapijom pokriveno vrijeme menstruacije, kada su egzacerbacije (ponavljanja) najčešće. Cervicitis u trudnoći takođe se liječi medikamentozno, a terapiju treba nastaviti i nakon porođaja, sve do izlječenja jer su česti recidivi... kada mikroorganizmi prodru u cerviks (grlić) za jedan sat koloniziraju čitavu njegovu površinu, a tijekom slijedeća 24 sata prodru i u najdublje žljezdane kripte... potrebno je da svi spolni partneri budu obuhvaćeni antibiotskom terapijom u isto vrijeme. Kronične upale leče se lokalnom primjenom lekova potpomognutom oralnim davanjem antibiotika.

      Ovo su navodi iz knjige "ginekologija i perinatologija" autora prof dr A. Kurjaka i saradnika.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #35360

    • Poštovani, imam upalu grlića. Papa i kolposkopija su uredni. Sekret je II grupa, ali je dosta pojačan i imam baš jak svrab. Da li je moguće da imam kandidu sa tom grupom sekreta ili neku drugu bakteriju? Da li je potrebno da radim bris da bih bila sigurna ili je to što sam druga grupa sekreta dovoljno?

    • Pozdrav zene.. Imala sam ranicu tj.promenu na grliću materice 15 god. Stalno sam imala pojačan sekret,papa uvek bio dobar,pa reko neću nista dirati. E to je velikaaaaa greska. Svaka ranica dovodi do zapaljenja grlića,tu su i bakrerije,gljivice,sekret a onda .. hpv i komdilomi. Bila sam kod doktora Igora Jeremića koji mi je za 2 min Loop metodom radiotalasnom,bezbolno uklonio sve to i sad sam mirna. Grlić je bio upaljen i rascvetao se,ali prethodni ginekolozi nisu obracali paznju na to. Znači odmah rešavajte stvari da posle ne bude kasno i da ne dodje do kancera.

    • Poštovana, imam ranicu na grliću maternice,već par godina Papa uredan, šaljem Vam nalaz biopsije. Da li je neophodno da je odstranim LOOP metodom ili da je samo pratim? Molim Vaše mišljenje. Hvala!

    • Zdravo,ja imam hpv 16 papa test mi je 3b a kolposkopski dva puta u vidu mozauka i asc . Danas ocekujem nalaz biopsije i veoma se plasim .nadam se dobrim rezultatima

    • tijana demirovic 05. 11. 2012.

      Postovani zovem se tijana imam ranicu na grlicu materice vec dve godine dali je opasno i sta da radim a pored toga i pojacan sekret dali se moze izleciti vaginaletama ili mora hiruska intervencija unapred zahvalna.

Ostavite komentar