1. Pitanje broj: #35055

    Poštovana dr,
    Molim Vas za objašnjenje u vezi nalaza! Por. 1, pob. 0, pm 19.07. Kolposkopski-epitel pvu je skvamozan. Na prednjoj i zadnjoj usni postoje široka polja aw epitela, na prednjoj usni u središnjem delu na poziciji oko 12h se uočava polje mozaika. Bojenje jodom je negativno! Pa-2. Na preparatu je prisutan po koji Le. Ćelije su pretežno iz površinskih slojeva epitela bez znakova atipije. Prisutno je nekoliko ćelija iz dubljih slojeva sa tamnijim jedrom. Dg. Awepitel et mozaik pvu. Šta mi vi predlažete?
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 29. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Opisujete 2 različita nalaza: nalaz kolposkopije govori da postoje područja na sluznici grlića koja nisu baš dobrog, tj. Zdravog izgleda. Mozaik je kolposkopska slika koja označava tzv. Atipičnu zonu transformacije pločasto-slojevitog epitela grlića ispod koje se mogu kriti različiti problemi, počevši od displastičnih promena (cin 1, 2, 3), koje su znak hronične upale grliča nekim uzročnikom pa do malignih lezija, koje kod Vas nisu prisutne jer je pa bris (drugi nalaz uredan). U svakom slučaju bar za sada je tako. Da biste sprečili da od oštećenog epitela nastane maligni morate pronaći uzročnik koji je doveo do ošćećenja, što se radi brisevima. Pored vs (stepen čistoće vaginalnog sekreta) rade se i sledeći nalazi: cervikalni bris na bakteriološki i mikološki pregled, bris na mycoplasmu i ureaplasmu, bris na chlamydiu, genitalni herpes, i ako Vam to nisu uradili, a sve ostalo je negativno i bris na humani papiloma virus (hpv). Kada se utvrdi uzročnik on se mora lečiti kod oba partnera, a vi ranicu morate sanirati ili krioterapijom ili "spaljivanjem". Sve izlečite dok svi nalazi ne budu negativni (neki put to trake i mesecima).
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #35055

    • Pozdrav. Da li mi možete protumačiti rezultat +++ ćelije skvamoznog epitela +++ gram labilne klučne ćelije? Hvala Vam unapred.

    • Poštovana, moj nalaz je ovako: Kolposkopski nalaz oko orificijuma epitel skvamozan sa aw poljem na prednjoj usni i uzanim krznim poljem sa pojačanom vaskularmo sarom, okolo sch+. Na levom ovaru folikul 1, 75 cm, nema slobodne tečnosti. Molim vas, objasnite mi.

    • Postovani, radila sam papa test i rezultat je 2 grupa, dosta le. Prisutne epitelne celije bez atipije. Uocene retke celije dubljih slojeva skvamoznog epitela. Da li bi ste mogli da mi objasnite sta to znaci i da li je ok. Unapred hvala

Ostavite komentar