1. Pitanje broj: #35025

    Poštovana,
    Ne očekujući trudnoću ordinirani su nam: Efloran 2*1, 5dana; Ciprofloksacin 2*1, 5 dana; itrac 2*2, 1 dan (oba partnera), neo-penotran vaginalete i kansen mast, naravno samo meni. Terapiju sam koristila u periodu od 7.-12. Dana od dana zaćeća. Nakon što su se simptomi infekcije povukli, izostala mi je menstruacija i kućni test hcg-a kazuje da sam trudna. Ultrazvuk još ne, jer je fetusu pri pregledu bio tek 21. dan razvoja. Moj ginekolog smatra da bi razvoj ploda i pored navedene terapije trebao teći bez smetnji, i njegovo mišljenje me nadasve usrećilo ali ne i uklonilo zabrinutost. Iskoristiću stoga ovaj način da pitam za Vaše mišljenje. Šta da očekujemo s obzirom na kontraidikovanost ovakve terapije u trudnoći i da li neke dijagnostičke metode mogu da ulove da li je sve stvarno, što se terapije tiče, po našu baby bilo bezbijedno?
    Hvala.

    Odgovoreno: 29. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Prvih 7 dana po koncepciji plod "putuje" ka materici tako da nije u direktnoj komunikaciji sa Vašom cirkulacijom, iako u podacima za lekove stoji da se Efloran (metronidazol-generičko ime leka) ne treba koristiti u prva 3 meseca trudnoće, a slično je i sa ciprocinalom i canestenom (kansen). Pitanje je da li je to što ste koristili u terapiji uopšte delovalo na ploda, pa Vam je najbolje ako se već radi o željenoj trudnoći da se redovno ultrazvučno kontrolišete, pa ako se nešto primeti da ne valja istu prekinete, što verujem neće biti potrebno.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #35025

    • Postovani pila sam ciprocinal pa amoksiklav u prvim nedeljama. Dva mjeseca sam trudna sve je u redu, ali mi je lekar ipak predlozio amniocintezu zbog ciprocinala. Sta mislite o tome?

Ostavite komentar