1. Pitanje broj: #34914

    Poštovana,
    Imam 35 god. Imala sam ginekološki pregled moji nalazi su sledeći: uterus u avf-u promera 90-40-56mm. Oba ovarijuma su na svom mestu bez fol. promera 33-20mm. Douglas je slobodan. Spoljne genitalije nuli pare. Pod spekulumom: cerviks koničan sa eritroplakicnim poljem. Obilan žućkasti sekret bez spec. mirisa. Bimanuelno: adneksa su obostrano slobodna i neosetljiva. Pod kolposkopom: jasna scj, oko ušća kružno polje cilindričnog epitela. Dg: cervicitis, ectopija, colipitis. Papa 2, sc-3 uzimala sam terapiju ciprocina tbl 2*1 10 dana 500mg poliginaks vag no. li da li zbog ove infekcije smem da planiram porodicu, i da li mogu da uradim razmaz inflamatornog tipa ( papa) ako sam trudna?
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 30. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Nalaz Vam je sledeći: imate uvećanu matericu sa ranicom na grliću, koja je uvek znak hronične upale, koja se veoma često leči duže i obično je potrebna neka od intervencija tipa zamrzavanja ili spaljivanja za korektno lečenje uz antimikrobnu terapiju oba partnera (naravno prvo je brisevima potrebno pronaći uzročnika kod oboje i sve pozitivno potrebno je lečiti) a ova terapija nekada traje i po par meseci. Papanicolau bris je u trudnoći uvek ružnijeg izgleda nego što je van trudnoće, tako da možete da se istresirate a da za to nema osnove (zbog hormonskih upliva). Trudnoću (ako već niste trudni) bi Vam savetovala da planirate kad se sanira upala grlića, a ako ste već trudni čim se porodite.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #34914

    • Poštovani,
      Hvala Vam, interesuje me: da li nastale promene mogu biti posledica prvog seksualnog odnosa (mislim na ranicu)? Suprug je takođe bio na preglede spermokulture, urinokulture i krvi, njegovi nalazi su uredni (sterilni). Shodno da suprug i ja smo ispili terapiju - ciprocinala u trajanju od 10 dana, i nakon toga to jest 29.07 pokušali da zasnujemo porodicu, da li smem da nastavim sa korišćenjem poliginah vag?
      Unapred zahvalna.

Ostavite komentar