1. Pitanje broj: #34183

    Poštovana,
    Radila sam biopsiju ranice na grliću maternice i još dva polipa i dijagnoza glasi: condyloma planum cervicis uteri. Cervicistis chronica non specifica. Ako neko zna da je protumači, molim Vas. Prtpostavljam da su kondilomi u pitanju, zanima me ujedno koji je najbolji način liječenja.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 20. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Jesu kondilomi i imate hroničnu upalu grlića materice. Treba da uradite nalaze: cervikalni bris na bakterijsku i mikološku kulturu, bris na mycoplasmu i ureaplasmu, chlamydiu, genitalni herpes (tip2), tipizaciju na humani papiloma virus (hpv). Promene treba otkloniti u celosti (ukoliko to nije odrađeno, a po tome što ste napisali da vam je urađeno pretpostavljam da jeste) i svaku infekciju takođe treba izlečiti (kod oba partnera).
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #34183

    • Histopatoloskom analizom grlica materice mi je utvrđena dijagnoza condylomata plana cervicis, prisutan je mikrofokus carcinoma in situ. U razgovoru sa drugim patologom rekao mi je da ova dva ne treba zajedno da pišu, uz sve to mi je rečeno da se uradi konizacija bez da mi je utvrđena hpv tipizacija, pa me interesuje Vaše mišljenje, da li prvo odraditi hpv tipizaciju i da li taj vremenski period dok cekam rezultate nece imati uticaja da se jos vise razvije carcinom in situ?

    • Postovani. Imam pitanje radila sam biopsiju grlica patoloski nalaz glasi povrsina isjecka pokivena viseslojnim plocastim epitelom sa koulocitima. Stratifikacija epitela poremecena spusta se u dubinu, ali nema probijanja bazalne membrane u bazalnom djelu epitel parakeratotican stroma prozeta limfocitima zlijezde pravilne. Molim vas da mi odgovorite dali je to to nesto opasno i na kraju nalaza navedeno mi je condyloma planum cervicis

Ostavite komentar