1. Pitanje broj: #34122

    Pozdrav i poštovanje!
    Bila sam na ginekološkom pregledu, papa test, zatim kolposkopija. Na grliću materice je bilo vidljivo krvarenje, takođe dr. mi je rekla da mi je sluznica na grliću "prevrnuta", tj. da izgleda kao kod nekih žena koje su više puta rađale. Interesuju me mogući uzroci ova dva problema.  Da napomenem da nikada nisam bila trudna. Rezultati papa testa su za nedelju dana.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 20. 07. 2009.
    • Poštovana,
      To što imate je ono što se zove ranica. Šaljem tekst iz kojeg možete da pročitate o njima.

      Eritroplakije grlića materice

      Termin " Eritroplakija" obuhvata jedno široko i neprecizno područje koje pored zapaljenskih promena sadrži i promene građene od patološkog (lošeg) epitela, a kojima je zajedničko obeležje da stvaraju crvenkastu mrlju na grliću -"ranicu". "gotovo 80-85% svih promena koje na grliću daju kliničku sliku eritroplakije pripada zapaljenskim promenama na grliću u različitim stadijumima zapaljenja".
      Pored zapaljenskih promena eritroplakija označava i ektopiju i ektropiju. Grlić je normalno prekriven pločastoslojevitim epitelom kao i vagina, dok se u kanalu grlića materice nalazi cilindrični epitel sa cervikalnim žlezdama, koje luče sluz bitnu za oplođenje. Ektropija je pojava cilindričnog epitela iz kanala grlića materice na njegovoj površini, pri čemu ona nije u kontinuitetu, odnosno u vezi sa samim kanalom. Naziv ektopija uveo je hinselmann za ona stanja pri kojima se na spoljnoj površini grlića nalazi cilindrični epitel iz cervikalnog kanala preko granica njegovog spoljnog otvora, što patohistološki odgovara pseudoeroziji. Iako se u nekim ređim slučajevima može pretpostaviti da osnovni uzrok pojave ektopija na grliću nije zapaljenje, nego hormosnki poremećaji (iako veoma retko) i neurovegetativna distonija praćena dugotrajnom pasivnom hiperemijom i fluorom (sekretom), ne čini nam se opravdano da se ovakvi oblici izdvajaju u posebnu grupu. Klinički i kolposkopski to bi bilo neuverljivo, jer se ektopijama uskoro pridružuje i zapaljenska komponenta, koja otežava svako dalje razlikovanje. Dugo trajanje procesa reparacije (obnavljanja), česti recidivi (ponavljanja) i egzacerbacije (ponovno aktiviranje već postojećeg ali nedovoljno izlečenog zapaljenskog procesa) danas su priznati faktori koji stimulativno deluju u pogledu razvoja patološkog epitela na grliću i invazivnog karcinoma. Efikasno saniranje hroničnog cervicitisa (upale grlića) danas predstavlja u pravom smislu te reči profilaktičku (predupređujuću) terapiju i preventivu (sprečavanje) pojave patoloških epitela i karcinoma na grliću materice.
      Znaci upale grlića su bol pri pomeranju materice, krvarenje grlića na dodir pri pregledu, bol pri odnosu, pojačan sekret, a ako se upala proširi na više, na sluznicu materice, javljaju se i nepravilna, u početku oskudna a kasnije i obilnija krvarenja.
      Dijagnostika obuhvata pregled, kolposkospski pregled, uzimanje brisa na papanicolau i bakteriološke i virusološke analize uzročnika upale (vs, cervikalni bris na bakterijsku kulturu sa antibiogramom, uretralni bris na bakterijsku kulturu sa antibiogramom, bris grlića na mycoplasmu i ureaplasmu, bris grlića i uretre na chlamydiu, bris na genitalni herpes i bris na humani papiloma virus) .
      lečenje je kauzalno, odnosno zavisi od uzročnika, a kod ranica koje se ne mogu izlečiti lekovima potrebno je dodatno uraditi krioterapiju, ili neku drugu hiruršku metodu kako bi se oštećeni epitel odstranio a na njegovom mestu prerastao nov, zdrav epitel, koji sa sobom neće nositi rizik razvitka malignog oboljenja.
      U slučajevima cervicitisa neophodno je odmah po utvrđivanju dijagnoze preduzeti sve raspoložive mere da se pre svega spreči dalje širenje zapaljenja na unutrašnje genitalne organe, odnosno, ako je do toga već došlo, treba sprovesti potrebnu kompleksnu (složenu) terapiju, potrebno je odmah preduzeti sve raspoložive terapijeske mere zbog postojeće tendencije prelaska bolesti u hronično stanje i česte pojave rezistencije bakterija na jedan ili više antibiotika. (navodi iz knjige "klinička kolposkopija", autori: akad. prof. dr. B. Berić i prof. dr. D. Popović)

      Cervicitis (upala grlića materice) treba liječiti do potpunog izlječenja pa makar ono trajalo i po nekoliko mjeseci, naročito treba paziti da je terapijom pokriveno vrijeme menstruacije, kada su egzacerbacije najčešće. Cervicitis u trudnoći takođe se liječi medikamentozno, a terapiju treba nastaviti i nakon porođaja, sve do izlječenja jer su česti recidivi. Kada mikroorganizmi prodru u cerviks (grlić) za jedan sat koloniziraju čitavu njegovu površinu, a tijekom slijedeća 24 sata prodru i u najdublje žljezdane kripte. Potrebno je da svi spolni partneri budu obuhvaćeni antibiotskom terapijom u isto vrijeme. Kronične upale leče se lokalnom primjenom lekova potpomognutom oralnim davanjem antibiotika.

      Ovo su navodi iz knjige «Ginekologija i Perinatologija» autora prof dr a. Kurjaka i saradnika.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #34122

    • Išla sam na uklanjanje ranice sa grlića materice i danas je 4. dan kako ležim i odmaram kod kuće. Malopre kada sam otišla do wc-a primetila sam čudnu fleku na ulošku koja izgleda kao mešavina krvi i sluzi ali je sluz više vidljivija nego krv. Da li je to normalno tokom oporavka ili nije?

    • Dobar dan. Imam oskudno krvarenje za koje je doktorka ustanovila da potiče sa grlića. Pre toga sam imala menstruaciju a 7 dana pre menstruacije isto ovo oskudno krvarenje. Urađena mi je kolposkopija i papa (čekam rezultat) Imala sam konizaciju 2015.godine.Od tada mi je papa uredna. Kontrolišem se na 3 meseca. Imam 48 godina i početak perimenopauze. Imam i polip endometrijuma. Mnogo se bojim da mi ne odstrane matericu... Da li ovo krvarenje može da znači invazivni karcinom obzirom da je poslednji papa test pre 3 meseca bio ok? Hvala unapred

    • Dobar dan postovana doktorko. 2013e imala sam Konizaciju, sada su simpomi slicni, blago krvarenje na vesu, neki neobican osecaj u samom delu grlica, tampone ne koristim, probala sam, uzasno mi smetaju, boli me, isto kao i pre Konizacije. Da li to znaci da se opet isti problem javio opet. Zahvalna unapred.

Ostavite komentar