1. Pitanje broj: #31286

    Poštovani moje pitanje je imam na levom jajniku muciozni cistadenom 70mm. Radili su mi papa test i na njemu piše vidi se veliki broj ćelija iz sastava hronične nespecifične inflamacije i to polimorfonuklearnih leukocita, limfocita, plazmocita, sluz i obilan detrus. Skvamozni epitel je zastupljen ćelijama iz površnih slojeva od kojih su površinske i intermedijalne najbrojnije, pojedinačne i u manjim i većim grupicama. Kod manjeg broja ćelija uočavaju se znaci ćelijske atipije jedarno-citoplazmatskog tipa, sa anizocitozom i jedarnim hiperhromazomom. Nalaz atipičnih ćelija kao i ćelija iz sastava hronične nespecifične inflamacije sugeriraju tretman prema protokolu ginekološke sekcije za patologiju cerviksa. Papanikolau 3 analiza vaginalnog sekreta; snomed: t 8x110 m; 69700 p; 8x310. Radila sam ca125 i rezultat je 20. Molim za objašnjenje. I da napomenem da ja nikakvih problema nisam do sad imala a ni sad, bar ih ja nisam osećala.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 15. 06. 2009.
    • Poštovani,
      imate pa iii grupu, pa je potrebno da otkrijete uzrok koji je doveo do oštećenja epitela grlića- tj infekciju. Uradite nalaze: cerviklani bris na bakterijsku i mikološku kulturu, bris na chlamydiu, mycoplasmu, ureaplasmu, herpes virus tip 2 i hpv. Cysadenom operišite što pre, pošto je mucinozni i ako vam pukne i razlije se po trbuhu imaćete veliki problem, jer mucin dovodi do slepljivanja crevnih vijuga, pa može doći do ileusa. Morate sanirati i promenu na grliću spaljivanjem. Srećno!
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #31286

    • Nalaz mi je indentičan. Samo što su jajnici čisti. Miomi materice do 58-52mm. Na grlicu kolposkopski otkriven mali polip. Savetovana polipektomija. Cer. bris je uredan. 
      Vas savet? 
      Papa 3. Takodje i opis isti kao gore.

Ostavite komentar