1. Pitanje broj: #30733

    Poštovani,
    Hvala vam puno na brzom odgovoru! U vezi prethodnog dopisa, ovo je terapija koju sam dobila pa vas molim za vaše mišljenje. Inače imam 28 godina: dijagnoza: obs pcosy. Obesitas. Th: glucophage, tbl 1000mg 1×1 savetovano da se javi u savetovalište za gojaznost. Kontrola za 4-6 nedelja sa novim nalazom šuk, insulin, urea, kreatinin, holesterol, trigliceridi prethodni dopis: pitanje broj #30646 poštovani, imam problema sa neredovnom menstuacijom, zadnja menstruacija je bila 9 aprila. Zbog izostanka menstruacije posetila sam ginekologa i pregled je dao sledeće rezultate: pm 09.04.2009. Pre 19-15 dana test na trudnoću bio negativan. Neuredne 4-5 dana por 0 ab 0 pod ekarterima: nema pojačanog sekreta, grlić epitelizovan, spoljašnje ušće ovalno, uzet pa, vs vagina prolazna za dva prsta grlić koničan, dug 1, 5cm, neuloživ uterus u avf, mali, čvrst, gladak, mobilan, neosetljiv adneksa slobodna, neosetljiva uz: uterus u avf, promera 52x28mm, endometrijum debljine 5mm, desni jajnik 46x24mm, levi 40x25mm, na periferiji oba jajnika više folikula promera oko 8mm pored pregleda i ultrazvuka uradila sam i analize vaginalnog brisa, hormona (skenirani nalaz) kao i papanikolaou. Vaginalni sekret i papanikolaou spadaju u drugu grupu, uz komentar da elementi ćelijske atipije nisu nađeni. Pored skeniranog nalaza hormona koji vam šaljem uz ovaj tekst uradila sam i glikemiju vrednost je 6, 7 kao i insulin 16, 96. Molim vas za vaše mišljenje!
    Hvala

    Odgovoreno: 06. 06. 2009.
    • Poštovani,
      odnos fsh i lh hormona (2, 8 i 13, 5 u/l) zaista ukazuje na sidrom policističnih jajnika. Odnos slobodne glukoze i insulina manji od 4, a kod vas jeste, ukazuje da postoji i rezistencija na insulin. Stoga glucophage će vam verovatno pomoći u regulaciji ciklusa. Ukoliko se ne ustale samo na terapiju ovim lekom možete u dogovoru sa vašim lekarom i uz uz nadzor uvesti i terapiju klomifenom u toku 3-6 meseci. Terapija sa glucophage tbl će vam biti potrebna i tokom trudnoće.
      Pozdrav

Ostavite komentar