1. Pitanje broj: #28682

    Poštovani,
    imam 23 godine i problem sa dojkama koji traje već nekoliko meseci. Naime, u januaru je počelo da me pecka u levoj dojci, neprijatno zateže oko bradavice, a posle nekog vremena žarenje i pečenje se pojačalo, da bih posle nekog vremena osetila zatezanje i na bradavici desne dojke. Posle izvesnog vremena, stanje u levoj dojci se smirilo, a u desnoj već duže vremena osećam nešto jako čudno, kao da se neka tečnost ili vazduh razliva po tkivu. To traje nekoliko sekundi i prestane, a zatim se ponavlja. Zvala sam ginekologa za savet, i rekao mi je da su najverovatnije u pitanju reakcije tkiva dojki na hormonske promene u organizmu. Nisam išla na pregled, jer sam zaista prezauzeta, približava mi se i ispitni rok na fakultetu, iako znam da nije neko opravdanje. Ono što me zaista veoma brine jeste činjenica da su mi se juče u predelu bradavice desne dojke pojavile neke jako sitne crvene tačkice, koje izgledaju kao mali krvni sudovi, a pored toga na jednom mestu u gornjem delu dojke pojavilo se nešto što liči na osip, ali izgleda kao skup popucalih kapilara, bledocrvene boje. Povremeno osećam i zatezanje i onaj čudan osećaj koji sam opisala i u desnoj i u levoj dojci, ali u desnoj znatno češće. Prepipala sam dojke, i koliko mogu da ocenim, nema nikakvih kvržica. Pomozite mi, šta ovo može da bude? Nemam valjda rak?
    Hvala

    Odgovoreno: 12. 05. 2009.
    • Poštovana,
      Ne bih da vas plašim ali sam dosta čitala poslednijh dana o prenošenju humanog papiloma virusa (to je onaj isti čiji su pojedini tipovi udruženi sa malignim oboljenjima, što naravno ne znači da i vi imate taj tip) putem mleka sa majke na bebu. Istraživači iz Švedske ili Finske, koliko se sećam, navode da se virus poljupcima može iz usta inficiranih muškaraca preneti preko bradavice dojke u žlezdano tkivo (moguće da je to i način razvoja malignih bolesti dojke) a da su najizloženije bebe uzrasta od 6 meseci. Ukoliko vas zanima a znate engleski mogu vam (mislim da imam sačuvano u kompjuteru) poslati rad. Inače isti se virus prenosi bukvalno preko svih mogućih puteva i ne postoji sigurna zaštita. Takođe mogu biti u pitanju i razne druge infekcije, virusne, protozoalne ili bakterijske. Za početak možda pomogne da uzmete briseve sa površine dojki na obične uzročnike: bris na bakterijsku i mikološku (gljivičnu kulturu) , chlamydiu, myco i ureaplasmu, kao i herpes virus. Ukoliko je to sve negativno, a ne pretstavlja vam finansijski problem (analiza je skupa) uradite i bris na humani papiloma virus. Nadam se da nije to u pitanju.
      Srdačno

Komentari na pitanje: #28682

    • Dobar dan. Pre nekoliko dana pocela sam da osecam bol u lopaticama i malaksalost. Pre toga je poceo bol u obe dojke i pritisak kao žarište u bradavicama. Da li mozda znate o cemu se radi? Takodje me bole na dodir ispod pazuha. Ali nemam nikakve promene na kozi. Pozdrav.

    • Postovani, imam 19 godina, i u poslednjih nedelju dana ako ne i malo vise vrh bradavica dojki su mi malo crvenkaste ali skroz uredu, bez pracenja bola, mozda neki put zasvrve. Od kada su krenule sa takvim ponasanjem, pocela sam sa mazanjem pantenola, ali cini mi se da ih to ne vraca u normalu. Takodje, da nagovestim da ne nosim brushaltere, ne volim ih, a i imam male grudi, pa nece nikom da naude: ) zelim vase strucno misljenje, da li je potrebno otici kod lekara, ili jednostavno da koristim neku drugu mast, po vasoj preporuci. Hvala: )

Ostavite komentar