1. Šta je dederlajn?

    Pitanje broj: #133570

    Postovani, imam 30 godina. Na redovnom ginekoloskom pregledu, a par dana pred, pojavio mi se bol u predelu pubicne kosti, sa desne strane. Bol je više bio tup i neki čudan osecaj. Doktorka mi je uradila kolposkopiju, a nalaz je: epitel pvu skvamozan, sch pozitivan, scj na ulazu u cervikalni kanal, vidljiva u celosti. Vagina i vulva b. O. Uz nalaz: uterus u avf, pravilnih kontura, homogene teksture miometrijuma. Ednometrijum 9. 7mm periovulatoran homogen, jasno ograničen. Desni ovarijum normalne teksture, sa fol. 19mm ispod uterusa. Levi ovarijum normalne tesksture. Dimeznije desnog jajnika 31. 5mm, levog 34. 6. (folikul na desnom 19. 9mm, na levom je bio 11. 9mm. To je bio 12 dan ciklusa. Papa II grupa, benigne reaktivne i reparatorne promene. Vaginalni sekret II grupa-dederlajn. Mene interesuje, da li je potrebno da uradim jos neke analize zbog jajnika koji je ispod uterusa? I da li ja nalaz benigne reaktivne i reparatorne promene u redu? Želela bih da u skorije vreme planiram trudnoću, te znam da li je potrebno još neke analize preventivno da uradim? Da napomenem da je posle prestanka bola u desnom jajniku, manjeg inteziteta bio u levom, ali je prošao. Da li moze biti posledica ovulacije?
    Unapred zahvalna.

    Odgovoreno: 31. 12. 2014.

Komentari na pitanje: #133570

    • Laktobacili, drugačije nazvani i Dederlajnovi bacili, su rod gram-pozitivnih štapićastih bakterija, koje proizvode mlečnu kiselinu. To su nepokretni bacili, fakultativno anaerobni, veoma otporni na kiselu sredinu.

      I grupa: Dederlajnovi bacili - sadržani u čistoj vaginalnoj tečnosti i retke ćelije vaginalnog epitela deskvamirane sa sluznice.

      II grupa: Isti ti Dederlajnovi bacili u nešto većem broju, leukociti i nešto saprofitnih bakterija koje su uobičajeni stanovnici vaginalnog ekosistema i čine da pH sredina vagine bude blago kisela 3,8-4,5.

Ostavite komentar