1. Šta je vaginalna flora Dederlajn Döderlein?

    Pitanje broj: #126202

    Imam probleme sa čestom i dugom menstruacijom.
    Pijem lek Yaz i sve je pod kontrolom.
    Ali, vec treći put mi se javlja ranica na grliću materice.
    Dva puta su je spržavali.
    Zadnji papa mi je vaginalna flora (dederlajn bakterije) , druga grupa (inflamacija+++)
    Šta da radim?

    Odgovoreno: 14. 03. 2014.
    • Poštovana,

      Ranica na grliću materice je posledica dugotrajne upale grlica materice (cervicitis & colpitis) koju treba adekvatno lečiti.
      Grlić materice (Cervix) je dug oko 3 cm. Njegov slobodan deo koji promenira (viri) u vagini naziva se Portio vaginalis i pokriven je višeslojnim epitelom vagine. Zdrav cervix je jedan od glavnih preduslova za zdrave polne organe.
      Inficirana sluzokoža cerviksa i zapaljenje sluzokože cervikalnog kanala tj. cervikalni sekret (katar) stoje u centru svih zapaljenja ženskih genitalija.
      Cervikalni kanal je presvučen ili pokriven sluzokožom debelom 2-3 mm. To je cilindričan jednoslojan epitel. Cilindrični epitel cerviksa se tokom života pomera iz unutrašnjosti cervikalnog kanala (kod deteta) na površinu (kod polno zrele žene) i opet nazad u unutrašnjost cervikalnog kanala (kod starijih žena).
      Cervicitis je jedno od najčešćih oboljenja genitalnih organa žene. On kod većine žena ne daje nikakve subjektivne tegobe. Baš iz ova dva razloga cervicitis-u se ne pridaje dovoljna pažnja, što je veoma pogrešno zbog posledica do kojih može da dovede. On je latentno žarište infekcije, izaziva pojačanu sekreciju, dovodi do deformacije grlića materice. Često praćen ektopijom, pojavom retencionih cisti (Ovulae Nabothi), polipoznim izraštajima i povećava mogućnost za razvoj patoloških promena i karcinoma grlića materice.
      Ovo oboljenje je često hronično, dugo se leči i često recidivira. Do njega dolazi ascendentnom infekcijom iz vagine, često preko rascepa grlića koji su uglavnom posledica porođaja. Gnojavi cervikalni sekret deluje patološki u svim pravcima: prema gore (Endometritis - Salpingitis - Pelveoperitonitis), u stranu - ređe (parametritis), na dole (Colpitis).
      Dijagnostifikovanje ovog oboljenja može da se izvrši kada se uradi kolposkopski pregled, razmaz na uzročnika i citološki pregled.
      Ne treba raditi nikakav ginekološki pregled bez tih pregleda. Da zakažete pregled kod ginekologa pozovite 063687460

Komentari na pitanje: #126202

    • 1. grupa
      Takav sekret sastoji se od čiste vaginalne tečnosti, korisnih Dederlajnovih bacila, koji su stalno prisutni u vagini, i nekoliko ćelija koje otpadnu sa sluzokože vagine. Imaju ga samo devojčice do puberteta.
      2. grupa
      U takvom sekretu javlja se nešto više Dederlajnovih bacila, leukocita i nekih saprofitnih bakterija, koje su normalni stanovnici vaginalne flore i čine da ta sredina bude takva kakva jeste. Ona je kisela i njen pH uvek treba da bude između 3,8 i 4,5.
      3. grupa - Bakterije
      Pored Dederlajnovih bacila javlja se i veća količina leukocita i bakterija, takozvanih streptokoka, stafilokoka i bakterija koje imaju formu koli. Takav sekret zahteva lečenje, najčešće dezinfekcionim vaginaletama.

Ostavite komentar