1. Pregled magnetnom rezonancom

  Pitanje broj: #4053

  Dragi doktore,

  Moram da se nadovežem na predhodno pitanje (šaljem ga u mail-u).

  Od tegoba je prisutan konstantan, tinjajući bol sa desne strane male karlice, manjeg ili većeg inetenziteta. Ponekad je to napad sa jakim, oštrim bolom koji se postepeno smiri, već par godina. Rađena je irigografija debelog creva - sve je u redu. Sa stanovišta nefrologa - sve je u redu.

  Kod ginekologa UZV nalaz glasi: uterus i adneksa odgovaraju fazi involucije; sa desne strane (valjda piše od adneksa, teško je razumeti), hipoehogena forma dimenzija 45x43. Doktorka nije znala da je definiše pa je uputila na pregled magnetnom rezonancom.

  Bol je stalan, napad povremen, a ni jedno ni drugo snimanje ne daju konkretne odogovore.

  Da li možda možete da "naslutute" o čemu se radi?

  Interesuje me da li je normalno da se vijuge tankog creva nalaze u maloj karlici, da li je to anatomski tako ili je posledica nečega?

  Da možda to ne izaziva bol?

  Ako se jajnici na uzv i pregledu magnetnom rezonancom ne vide (atrofirali su ali su ipak tu), na koji način može da se obavi preventivna kontrola jajnika i eventualno uoči novonastala promena?

  Uvek ste mi mnogo pomogli svojim preciznim odgovorima, nadam se da će i sad biti tako. Zahvalna...

  Predhodno pitanje:

  Poštovani doktore, rađena je magnetna rezonanca male karlice kod žene starosti 56 godine. Nisu nam jasni neki pojmovi pa bih vas molila da mi protumačite šta znači:
  • hipoplastičan uterus
  • ovarijumi se ne diferenciraju od vijuga tankog creva koje ispunjavaju malu karlicu???
  • prikazuje se manja količina slobodne tečnosti u Douglasovom recesusu
  Da li su ovo stanja koja zahtevaju neki vid lečenja? Zahvalna...

  Odgovor: Hipoplastični uterus: materica neadekvatne veličine (mala infantilna materica, ali može biti i materica žene u menopauzi). Ovarijumi se ne dif..... : jajnici se ne uočavaju zbog vijuga tankog creva - što opet ako se radi o ženi u menopauzi nije neobično -  jajnici su atrofirali. Manja količina tečnosti..... : slobodna tečnost u najnižoj tački trbušne duplje - može biti posledica različitih stanja u organizmu žene, a nekad i beznačajan nalaz

  Ne mogu da odgovorim na pitanje da li treba lečenje jer ne znam tegobe. Što se tiče ovih nalaza oni ne ukazuju na patološki proces vezan za ginekološki deo.

  Odgovoreno: 21. 03. 2008.
  • Iz Vađeg pisma, a i obzirom da tegobe traju nekoliko godina i prisutne su konstantno sa povremenim pogoršanjima, može se zaključiti sledeće:

   1. Tegobe ne ugrožavaju ženu životno jer da je tako ne bi trajale nekoliko godina.
   2. NMR (nuklearna magnetna rezonancija) i CT kao i irigografija nisu razjasnili problem, a UZ-cno se uočava hipoehogena formacija sšo žnači da se verovatno radi o pseudo tumoru- odnosno formaciji koju formiraju trbušna maaramica i konvolute creva, a što je najverovatnije posledica priraslica koje u zavisnosti od stanja ispunjenosti creva i položaja daju tegobe (zatezanjem, istezanjem , uomcavanjem...) sto daje UZ-cnu , ali ne i drugaciju (CT< NMR) sliku. Obzirom da se radi o desnoj strani gde je slepo crevo ili je bilo slepo crevo, priraslice lako mogu biti prisutne kao posledica saniranog (od strane organizma) zapaljenja slepog creva ili posledica operativnog uklanjanja - to su tzv. peritiflitički tumori (nisu tumori nego priraslice).
   3. Da je proces na jajnicima on bi se video - znači nije ne sekirajte se sa te strane.
   4. Rešenje za problem koji Vas muči je dijagnostičko - terapijska laparoskopija - znači vizuelizacija organa male karlice i "sređivanje" priraslica ili neke druge patologije ako je ima. Ja tipujem na priraslice i laparoskopija je ono što preporučujem - (sve ostalo ste uradili i ništa nije razjasnjeno).

Komentari na pitanje: #4053

  • Na ultrazvuku radiolog video miomatožnu masu spojenu sa crevima i jajovodom, parcijalno nekroznu. Dok je na ultrazvuku ginekolog video 3 mioma na materici bez nekroze. Da li će magnetna rezonanca male karlice dati odgovor na pitanje, da li ima nekroze?

Ostavite komentar