1. Pitanje broj: #49337

    Postovani, moje pitanje tice se ginekoloske strane. Pre mesec dana bila sam na redovnom ginekoloskom pregledu i uradila sam tada i papa test (inace sam ga radila par puta do sada, na godinu dana, i uvek je bila druga grupa) . Nisam osecala nikakve tegobe, mada mi je sekret malo povecan, i inace prirodno imam malo pojacan sekret. Doktorka na osnovu pregleda, rekla je da bi trebalo da bude sve u redu i da nista ne primecuje sto bi ukazivalo na neki problem. Za svaki slucaj, uputila me je da uradim briseve na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu (inace sam pre, imala dva puta ureaplazmu i to je uspesno izleceno, terapijom smo bili pokriveni i ja i partner) , cervikalni bris i vaginalni bris, i da se sa papa testiom sve zaokruzi, sto bi rekli. Uradila sam briseve na vma i brisevi su pokazali da je sve u redu, hlamidija, mikoplazma, ureaplazma bili su negativni, za cervikalni bris pisalo je: direktan preparat-laktobacili, epitelne celije, retki leukociti. Za vaginalni bris pisalo je: direktan preparat-epitelne celije, laktobacili, retki leukociti. Papa rezultati su u medjuvremenu stigli, druga grupa, pise masa leukocita i jos nesto sto bas ne mogu da procitam, ali otprilike pise: prisutne celije skoro svih slojeva. . . . Potrebno je lecenje. Savet za redovne kontrole, sledeca za godinu dana na kolposkopskom pregledu. Posto se kod nas pregledi zakazuju, na koje se ceka po mesec dana, pitala sam doktorku u prolazu da mi kaze o cemu se radi i jel to nesto opasno? Rekla mi je da imam zapaljenje grlica materice i da cu morati da se lecim, i to je bilo to. Sad mene interesuje i nije mi jasno, kako su rezultati cervikalnog i vaginalnog brisa u redu, a ovamo imam zapaljenje grlica materice? Moram da napomenem da nista ne osecam, sekret mi je belicaste boje ili bele, sluzav, bez mirisa, u toku ovulacije i pred menstruaciju mi je malo pojacen, nemam bolove, menstruacije su redovne na 28 dana i normalne, nisu obilne i bolne, i naravno imam partnera stalnog, koji takodje nista ne oseca i ni na sta se ne zali. Moram da napomenem i to da sam imala kondilome pre godinu i po dana, da su otklonjeni na vma, i da sam radila hpv tipizaciju, i da ti kondilomi nisu oni rizicni, vec 6-11 ili 611, tako otprilike nesto ako sam dobro upamtila. Sve je posle bilo ok, nisu se navracali i partner ih nije imao. Interesuje me da li je opasno to zpaljenje grlica i sta je to, i kako se dobija, sta je uzrok, a pored toga nista ne osecam i rezultati cervikalnog brisa i vaginalnog su u redu. Bila bih vam jako zahvalna, jer zabrinuta sam, a sto je najgore mora da se ceka jer se sve zakazuje. . .

    Odgovoreno: 05. 01. 2010.

Komentari na pitanje: #49337

    • Dobar dan,trudnica sam 4 mesec,imam pojacan sekret zute boje,uradila sam cerfikalni bris i pise ovako.. Rezlutat. Kulturom izolovana fizioloska flora. Nisu izolovane gljivice iz roda candida.. A u direktnom preparatu:Epitelne celije,veliki broj leukocita,laktobacili.. Pa me intresuje jel treba da uradim test na hlamidiju ili je rezlutat ok..

    • Poštovani, da li možete da mi pružite pomoć u analizi papa testa? U opisu stoji: u razmazu na celijama pokrovnog epitela nema atipija- u pozadini razmaza obilna sluz, gljivice i nešto pmn leukocita. Nilm/bethesda class. /odgovara pa i unaprijed zahvalna. Srdačan pozdrav!

    • Dobar dan za neki dan ulazim u osmi mesec trudnoće. Doktorka mi je uzela bris vagine i cerviksa. Za oba pise da atogene bakterije i gljivice nisu izolovane a ispod pise: i direktnom mikroskopsom preparatu vidjene epitelne celije, laktobacili i mali broj polimorfonuklearnih leukocita. Da li mozete da mi kazete o cemu se radi? Bune me ovi leukociti. Hvala.

Ostavite komentar