1. Pitanje broj: #49337

    Postovani, moje pitanje tice se ginekoloske strane. Pre mesec dana bila sam na redovnom ginekoloskom pregledu i uradila sam tada i papa test (inace sam ga radila par puta do sada, na godinu dana, i uvek je bila druga grupa) . Nisam osecala nikakve tegobe, mada mi je sekret malo povecan, i inace prirodno imam malo pojacan sekret. Doktorka na osnovu pregleda, rekla je da bi trebalo da bude sve u redu i da nista ne primecuje sto bi ukazivalo na neki problem. Za svaki slucaj, uputila me je da uradim briseve na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu (inace sam pre, imala dva puta ureaplazmu i to je uspesno izleceno, terapijom smo bili pokriveni i ja i partner) , cervikalni bris i vaginalni bris, i da se sa papa testiom sve zaokruzi, sto bi rekli. Uradila sam briseve na vma i brisevi su pokazali da je sve u redu, hlamidija, mikoplazma, ureaplazma bili su negativni, za cervikalni bris pisalo je: direktan preparat-laktobacili, epitelne celije, retki leukociti. Za vaginalni bris pisalo je: direktan preparat-epitelne celije, laktobacili, retki leukociti. Papa rezultati su u medjuvremenu stigli, druga grupa, pise masa leukocita i jos nesto sto bas ne mogu da procitam, ali otprilike pise: prisutne celije skoro svih slojeva. . . . Potrebno je lecenje. Savet za redovne kontrole, sledeca za godinu dana na kolposkopskom pregledu. Posto se kod nas pregledi zakazuju, na koje se ceka po mesec dana, pitala sam doktorku u prolazu da mi kaze o cemu se radi i jel to nesto opasno? Rekla mi je da imam zapaljenje grlica materice i da cu morati da se lecim, i to je bilo to. Sad mene interesuje i nije mi jasno, kako su rezultati cervikalnog i vaginalnog brisa u redu, a ovamo imam zapaljenje grlica materice? Moram da napomenem da nista ne osecam, sekret mi je belicaste boje ili bele, sluzav, bez mirisa, u toku ovulacije i pred menstruaciju mi je malo pojacen, nemam bolove, menstruacije su redovne na 28 dana i normalne, nisu obilne i bolne, i naravno imam partnera stalnog, koji takodje nista ne oseca i ni na sta se ne zali. Moram da napomenem i to da sam imala kondilome pre godinu i po dana, da su otklonjeni na vma, i da sam radila hpv tipizaciju, i da ti kondilomi nisu oni rizicni, vec 6-11 ili 611, tako otprilike nesto ako sam dobro upamtila. Sve je posle bilo ok, nisu se navracali i partner ih nije imao. Interesuje me da li je opasno to zpaljenje grlica i sta je to, i kako se dobija, sta je uzrok, a pored toga nista ne osecam i rezultati cervikalnog brisa i vaginalnog su u redu. Bila bih vam jako zahvalna, jer zabrinuta sam, a sto je najgore mora da se ceka jer se sve zakazuje. . .

    Odgovoreno: 05. 01. 2010.
    • Poštovana,
      Mislim da uopšte4 nemate razloga za zabrinutost. Pa nalazi su vam gotovo idealni,. Prema tome zaboravite ginekologa sledeću godinu dana, za regulaciju normaslne bakteriske flore rodnice uzmite lactogyn tablete,.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #49337

    • Poštovani , uradila sam papa test uredan druga grupa , ali stoji komentar ispod masa erci. Da li treba zbog toga da se vratim kod doktora iako je sestra rekla sve uredno, da li je to neki problem koji zahteva ponovni pregled?

    • Papa 3/1 svi brisevi negativni! Molim Vas za misljenje! Mnogo hvala

    • Dobar dan, lecila sam mikoplazmu koja je bila manje od 5000, posle 18 dana sam radila kontrolni bris i stigli su rezultati manje od 1000 pozitivno. Da li treba leciti i to?

    • Pozdrav , stigao mi je nalaz Danas. Naravno Uvek neka guzva Niko da ga pogleda . Na nalazu mi pise GRAM POZITIVNI BACILI, RETKI LEUKOCITI, LAKTOBACILI .(vaginalni sekret-preparat) Do sada nisam Imala problema sa bakterijama. URINA KULTURA UREDU.

    • Cervikalni bris Specifični patogeni nisu izolovani. Mikološki pregled - Candida spp u velikom broju. Direktan preparat:Po vidnom polju se vide 1-2 epitelne ćelije, 10-15 leukocita i sluz. Vaginalni bris Iskultivisana je fiziološka mikroflora Mikološki pregled Candida spp u velikom broju. Direktan preparat.;po vidnom polju se vide 1-2 epitelne ćelije, 8-10 leukocita i sluz. Jel to sve u redu ili? Hvala unapred na odgovoru. Trudnica sam 9 mesec, pre nedelju dana radjeni brisevi.

    • Poštovani, Možete li mi pročitati nalaz vaginalnog brisa?

      Patogene bakterije i gljivice nisu izolovane Viđene epitelne ćelije, laktobacili, umereni broj polimorfonukleranih leukocita

    • Dobar dan,trudnica sam 4 mesec,imam pojacan sekret zute boje,uradila sam cerfikalni bris i pise ovako.. Rezlutat. Kulturom izolovana fizioloska flora. Nisu izolovane gljivice iz roda candida.. A u direktnom preparatu:Epitelne celije,veliki broj leukocita,laktobacili.. Pa me intresuje jel treba da uradim test na hlamidiju ili je rezlutat ok..

    • Poštovani, da li možete da mi pružite pomoć u analizi papa testa? U opisu stoji: u razmazu na celijama pokrovnog epitela nema atipija- u pozadini razmaza obilna sluz, gljivice i nešto pmn leukocita. Nilm/bethesda class. /odgovara pa i unaprijed zahvalna. Srdačan pozdrav!

    • Dobar dan za neki dan ulazim u osmi mesec trudnoće. Doktorka mi je uzela bris vagine i cerviksa. Za oba pise da atogene bakterije i gljivice nisu izolovane a ispod pise: i direktnom mikroskopsom preparatu vidjene epitelne celije, laktobacili i mali broj polimorfonuklearnih leukocita. Da li mozete da mi kazete o cemu se radi? Bune me ovi leukociti. Hvala.

Ostavite komentar