1. Pitanje broj: #48581

    Dobar dan doktore, ja sam pre neki dan poslala pitanje vezano za test na hlamidiju, ali imam jos jedno. U poslednjih par ciklusa (4-5) sam primetila da mi se par dana pre menstruacije javi braon sekret. Na to sam skrenula paznju mom ginekologu, koji mi je rekao da to nista ne mora da znaci. Medjutim, pred poslednju menstruaciju mi se opet pojavio braon sekret, ali se nastavio i posle prestanka menstruacije. Nije to nista obimno, ali stalno stavljam dnevni ulozak. Citala sam da ovaj sekret moze da znaci nizi nivo progesterona. Molim vas da mi kazete da li je to istina i na koji nacin to mogu da proverim. Napominjem da sam pre nepuna 2 meseca radila kompletan ginekoloski pregled (vaginalni ultrazvuk, pa, kolposkopiju, sekret) i sve je bilo ok. Pozdrav

    Odgovoreno: 21. 12. 2009.
    • Poštovana,
      To se verovatno ne javlja u svim ciklusima, jer u svim ciklusima nemate ovulaciju,. Kod vas se verovatno radi o ranijem propadanju tj insuficijenciji žutog tela koji lući hormon progesteron, te kao posledica manjka progesterona javlčja se opisana sekrecija braon boje, to se veoma jednostavno reši injekcijom progesterona 22 ili 23 dan menstruacionog ciklusa/uvek računajući od prvog dana menstruacije/. Inaće da napomenem da se ne radi o nekom patološkom procesu.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #48581

    • Dobar dan. Meni se po drugi put pojavio braonkasti iscedak. Primam progesteron na tri dana i pijem utrogestan na 8 sati. Trenutno sam 7 nedelja trudnoće, u utorak mi je 8. nedelja. Da li ima mesta panici?

Ostavite komentar