1. Pitanje broj: #48501

    Poštovani! Imam 43 godine. U porodici nemam nikoga da je bolestan od raka dojke. Ne pušim, ne pijem, vitka sam, pravilno se hranim i aktivna sam fizički. Jedino nisam rađala. Jednom godišnje radim ultarazvuk dojke a mamogarfiju nisam još radila. Do 39 nalaz je bio u redu. Poslije toga mi je otkrivena cista u desnoj dojci promjera 7 mm koja se vremenom povukla sama od sebe. Na sljedećem nalazu u januaru 2008. Godine piše da se u dojkama u okviru intermedijalnog ehonograma nalazi prisutna osrednje naglašena fibrocistična komponentan naglašenija u desnoj dojci. U visini spoja gk lijeve te spoja lk desne dojke vidljive formirane ciste, promjera po 2mm. Ah. Obostrano b. O. Sljedeći nalaz ultrazvuka sam radila 15. 12. 2009. Godine. Nekoliko dana pred menstruaciju. On glasi: u dojkama obostrano i simetrično segmentno dilatirani duktusi u glk. Obostrano u glk mikrociste promjera do 3, 9 mm lijevo u glk i desno paraareolarno na granici gk promjera 7, 3 h 3, 6 mm. Desno na granici vk izdvaja se bikameralna cista promjera do 11. 0 h 8, 1 mm sa posteriornim jasnim pojačanjem snopa- ne isključujem i drugu etiologiju. Ah. Obostrano b. O. Dg. Cysta mammae lat. Dex complicata dysplasio mycrocystica mammae bill dilatatio segmentalis ducti lactiferi primi doktorica mi je preporučila da popijem 2 kutije amoksiklava od 1000 i 2 kutije himorala. Takođe mi je preporučila da uradim prolaktin i hormone štitnjače. Taj čvorić za koji doktorica kaže da je upaljena cista me boli kad ga dotaknem rukom. Inače nemam na koži ni crvenila ni bilo kakvih drugih promjena. Da napomenem da već 4 godine imam dg. Euthyreosis, struma nodosa gl. Thyreoideae. Imam jedan čvor u štitnjači od 15 mm i pijem 50 mg letroksa već 2 godine. Doktorica kod koje idem za štitnjaču smatra da ona nije uzrok pojavi cista u dojci jer su hormoni uvijek u redu kad ih kontrolišem. Molim vas za vaše mišljenje. U velikoj sam dilemi. Da li da pijem tolike lijekove koje mi je doktorica prepisala za cistu u dojci? Da li je to jedini način da se ta cista povuče? Da li bi valjalo da čujem još nečije mišljenje? Dr mi je rekla da je 95% sigurna da se radi o cisti ali zašto mi nije odradila mamogarfiju da potvrdi ultarzvučni nalaz. Ima li štitnjača ipak veze sa ovim cistama iako su hormoni u redu? Molim vas za vaše mišljenje da bih znala šta da radim. Unaprijed zahvalna. Viša medicinska sestra.

    Odgovoreno: 21. 12. 2009.

Ostavite komentar