1. Pitanje broj: #46255

    Pre par dana dijagnostikovana mi je tumorska formacija (dg. Tu pelvis per magnum) . Na izvestaju specijaliste pise: status gynecologicus spoljasnje genitalije i vagina urednog nalaza. Pod spekulumom oue kruzno, u vagini oskudna belicasta sekrecija. Grlic sakroponiran, dug 1-1, 5cm, konican, cvrst, pokretan, neosetljiv. Zbog prisustva tumorozne formacije u maloj karlici velicine glavice novorodjenceta koja se palpira kroz prednji i zadnji vaginalni svod otezano diferenciranje ostalih unutrasnjih ginekoloskih organa. C. Douglasi ne ispupcava, neosetljiv. Uz nalaz uterus u avf-u, dekstroponiran, promera 64x36, 3x38mm, miometrijum homogen, endometrijum promera 6, 3 mm. Retrouterino i levo prisutna tumorska formacija promera 123x84x92mm, homogene, sitnozrnaste ehogenosti. Desni jajnik promera 42x29mm. Ispod donjeg pola desnog jajnika prisutna slobodna tecnost 12, 8x17mm. Dg. Tu pelvis per magnum potreban operativni zahvat. Pribaviti potrebnu dokumentaciju za prezentovanje pacijentkinje ginekoloskom konzilijumu nakon obavljenih analiza: *krvna grupa i rh faktor *laboratorijske analize (kompletna krvna slika +ce, biohemija (glukoza, urea, kreatinin, ukupni proteini, na+, k+) , faktori koagulacije- vreme krvarenja, -aptt- aktivirano parcijalno tromboplastinsko vreme, urin *bakterioloski brisevi: vagine i cerviksa (koji moraju biti uredni) *ultrazvuk abdomena *tumorski markeri- ca 125, ca 19. 9, cea molim vas da mi na osnovu ovih informacija date svoje strucno misljenje o ozbiljnosti situacije, eventualnim posledicama i komplikacijama i slicno. Nadam se da mi se na operaciji, s obzirom na to da je tumorozna formacija prilicno velikih dimenzija, ipak nece desiti to da mi se bude morala odstraniti materica. Lekar mi nije spominjao nista o ovom slucaju, nego ja mnogo brinem, tako da mi svasta pada na pamet, a ovo je jedna od mojih najvecih briga, pa vas molim da mi pomognete svojim strucnim misljenjem. Inace, imam 27 godina, muz 36. U braku smo par meseci i, naravno, jako zelimo bebu, ali evo sta se sve isprecilo na putu. I za kraj, jos jedno pitanje. Ako operacija prodje kako treba (daj boze) , koliko dugo trebamo cekati da bih pokusali raditi na mojoj trudnoci? Znam da je sve individualno i da nikada nema dovoljno informacija da bi se stekla potpuna slika, ali bih ipak htela da znam kakvi su se ishodi u praksi najcesce desavali u ovakvim slucajevima (vezano za pitanja koja me muce) . Pozdrav i hvala unapred! Zabrinuta

    Odgovoreno: 26. 11. 2009.
    • Poštovana,
      Nejasno je opisana tumekakcija sa leve strane, koja najverovatnije pripada levom jajniku,. Da li imate sliku tog tumefakta pa da nam je pokažete,. Da li ste i kolike su vrednosti ca 125 antigena,. Najverovatnije će se pristupiti operativnom zahvatu i na samoj operaciji će se tumor poslati na patohistološku dijagnostiku ex tempore, da bi se videlo da li je promena dobročudna ili ne, ukoliko je promena dobročudna operacija je odstranjivanjem tumora završena, a ukoliko je nalaz graničan ili zločudan operator će ići na radikalnu operaciju,. O trudnoći za sada ne bih pričao-.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #46255

    • Postovani, pre svega da vam se zahvalim na odgovoru na moje prethodno pitanje, a onda da vam postavim jos jedno vezano za rezultate tumor markera. Danas sam ih podigla i pise ovako: ca 19-9.. 5, 09 u/ml (ref. Vrednost <37 u/ml) ca 125. .12, 22 u/ml (ref. Vrednost <35 u/ml) cea.  <0, 5 ng/ml (ref. Vrednost <3 ng/ml) zamolila bih vas da mi protumacite ovaj nalaz. Hvala unapred! Veliki pozdrav!

Ostavite komentar