1. Pitanje broj: #33758

    Poštovani doktore
    u novembru 2008 posle konizacije nadjena mi je dijagnoza cin 3. U maju 2009 radjena mi je ecc (koja je bila dobra) i biopsija (cin 2), pa mi je predložena ponovo operacija. Pošto se radilo bukvalno o jednoj tačkici (u zoni transformacije) i posšto mi se nije prolazilo kroz celu mučnu proceduru vađenja silnih rezultata i pripreme za operaciju, kao i opšte anestezije, ja sam molila da mi se to uradi ambulantno ili bar posle biopsije da se proveri da li je već skinuto - ali ne, administracija i procedura u našem zdravstvu su neumoljive. Čak sam i ovde pisala i pitala šta da radim i svi su mi preporučili da idem na operaciju. A na kraju šta je dala ph dijagnoza - cervicitis chrnonica cum metaplasia squamosa epithelii superficialis et glandularis. Dakle nema znakova atipije. Zanima me sledeće
    1. Da li je ova (po meni bespotrebna) operacija mogla da mi naškodi, ili je dobro što mi je omčicom skinuto to "zapaljeno" (cervicitis) tkivo?
    2. Molim vas objasnite mi ovo što piše za skvamozne i glandularne ćelije metaplazije, šta je to i da li je normalno?
    3. Još od prve konizacije sam išla na sve moguće testove - vaginalni i cervikalni mikološki i bakteriološki, hlamidiju, ureoplazmu i mikoplazmu i sve mi je čisto. Na šta bih još mogla da idem da bih isključila da mi je nekom infekcijom prenet cervicitis - na test za herpes ili bakterijsku vaginozu? I da li je moguće da test na hlamidiju bude lažan, da li da ga ponovim? Napominjem da sam pri porođaju imala mali rascep grlića, da li je samo to dovoljno za cervicitis ili je potrebna i neka infekcija? Malo sam opširna, ali me shvatite. Dva puta sam išla ne intervenciju, više ne želim. Ono što želim je da nađem razlog za moj cervicitis i da ga lečim kako treba. Nadam se da ćete mi dati dobar savet.
    Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 13. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Uradite pcr nas papiloma viruse, mislim da je dobro što ste uradili pomenutu intervenciju, moja vam je preporuka da za 6 meseci uradite kolposkopiju i papa bris.
      Pozdrav

Ostavite komentar