1. Pitanje broj: #33695

    Poštovani doktore,
    imam 36 godina i već 2 godine pokušavam da ostanem u drugom stanju. Suprug i ja smo radili neke analize pa vas molim da prokomentarišete rezultate i dalje uputite. Svi moji rezultati krvi su u granicama normale, urin je ok, 3 dan ciklusa radila sam tsh 3.98 (ref. 0.27-4.2), estradiol 66.8 (ref. 12.5-166), fsh 5.4 (ref. 3.5-12.5), lh 6.7 (ref. 2.4-12.6), prolactin 353 (102-496) testosteron 0.227 (ref. 0.06-0.82), 21 dan radila sam progesteron 3.16 (ref. 1.7-27). Išla sam na folikulometriju od 9-13 dana ciklusa), pronađena mi je mala cista na desnom jajniku (pošto se smanjila duplo za 4 dana lekar mi je rekao da nemam razloga za zabrinutost), a ustanovljena mi je ovulacija na levom jajniku 11 dan. Testovi na klamidiju, mikoplazme i ureaplazme su uredni. Ciklusi su mi bezbolni, nikada nisam imala nikakve upale, materica je zavaljena, ponekad imam tamnu mrlju sredinom ciklusa, početak menstruacije mi je uglavnom tamnobraon. Lekar kod koga idem godinama kaže da je sve ok i da se samo opustim. Suprug sem povremenog problema sa candidom koju je izlečio (verovatno zbog nenormalnog unosa šećera) nije imao nikada većih problema. Njegov spermogram je: volumen 2.1x10na3/l, izgled beličast, ph 7.5, broj spermatozoida u l 83 x10na 9, pokretnih posle 30min 0.54, slabo pokretnih 0.32, nepokretnih 0.14, normalni oblici 0.52, patološki oblici 0.48, leukociti u v. P. 3, eritrociti 1, epitelne ćelije 1, fruktoza 1.0 (+), aglutinacija spermatozoida negativna. Buni me prisustvo eritrocita u spermi? Da li suprug treba da radi neke dodatne analize - klamidije, mikoplazme, ureaplazme? Da li ja treba da radim neke dodatne analize - hsg ili nešto drugo? Postoji li neka terapija na osnovu izloženog koja bi nam mogla pomoći? Ili bar savet u kom pravcu da idu dalje naše analize? Bili bismo vam puno zahvalni ako biste nam pomogli savetom.

    Odgovoreno: 13. 07. 2009.

Ostavite komentar