1. Pitanje broj: #28249

    Poštovani doktore,
    Imam 30 god, nisam rađala, i godinama se mučim sa vaginalnom kandidijazom, koju sam dobivala po pravilu skoro uvek posle seksualnog odnosa (nebitno da li sa kondomom ili bez). Nebrojeno puta pila sam flukonazol, koristila vaginalete canesten, nystatin, macmiror, lomexin itd. Nikada se nisam lečila od nekih drugih vag. Infekcija, svi brisevi bili su uredni, sem candide albicans. Chlamydia negativna. Jednom sam imala kandidijazu koja je trajala skoro mesec dana, nije reagovala na vaginalete, bila sam toliko očajna da sam čak stavljala čen belog luka preko noći u vaginu, i nekako je prošlo. Vremenom sam primetila da simptomi candide postaju slabiji, kao da se organizam navikao nekako na nju, svrab bi bivao manji, jedino se pojavljivao uvek beo sirast sekret. Istovremeno, postala sam rezistentna na canesten i lomexin, a i flukonazol mi nikada nije nešto posebno delovao (pila sam u dosta navrata jednu dozu od 150 mg, a i sedmodnevnu kuru od 50 mg). Sve vreme jačam imunitet, pijem vitamine, pila sam i kapsule belog luka, ehinaceu, jogurte sa kulturama, lactogin itd. Poslednjih nekoliko meseci počela sam samoinicijativno da primenjujem sledeću terapiju: posle svakog odnosa isperem se tantum rossom i preventivno dve-tri noći za redom stavljam nystatin vaginalete da bih sprečila infekciju. To "pije vodu" i infekcija se ne razvija. Isto tako, oko ovulacije par noći za redom koristim nystatin, jer i tada se javlja taj beo sirast sekret. Par puta sam pokušala da ne stavim nystatin, da vidim da li sam se sa svim tim ipak izborila sa candidom, međutim, neuspešno, infekcija ipak počne da se javlja, i ja onda brže-bolje ponovo nystatin par noći. Postoji li neko trajno rešenje, ili ću ceo život morati da koristim skoro celu kutiju nystatin vaginaleta mesečno preventivno, da se candida ne bi javljala? I da li nystatin na duži vremenski period može da mi šteti lokalno? Nikada nisam kontrolisala šećer, u porodici nema slučajeva šećernih bolesti, i candida nikada nije reagovala na hranu. Partner je takođe pio flukonazol, iako nikada nije imao nikakve simptome. Koristim specijalne gelove sa mlečnom kiselinom za intimnu higijenu, ne nosim sintetički veš.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 05. 05. 2009.

Komentari na pitanje: #28249

    • Pozdrav! Imam par pitanja, ginekolog mi je slobodan tek za 10 dana, a ja ne mogu toliko da cekam jer se zaista brinem. Muci me par dana pojacan sekret, mesavina tecnog i sirastog sekreta bele boje koji nema miris i samo pljusne iz mene i ne znam od cega je i sta moze biti? Desava mi se da ovaj regularni sekret samo od jednom dobije izrazen i ostar neprijatan miris, a zaista vodim racuna o higijeni i jako pazim i ne znam zasto se to desava? Muci me takodje vec dva dana svrai na samom ulazu u vaginu i tek malo unutar vagine. . . Ne pece me dok mokrim, ali je jako vruce i crveno. . . I takodje mi se desava da me zaboli stomak skroz nisko u toku seksa. . . Molim vas, da li mi mozete reci bar od prilike sta mi se desava, jako se brinem. . . Hvala puno!

Ostavite komentar