1. Pitanje broj: #27436

    Poštovani,
    Na ginekološkom pregledu, u privatnoj poliklinici, mojoj mami je postavljena d ijagnosa hyperplasio endometrii susp. i uterus myomatosus -tj. uterus je promera 64x42x49 mm, sa tri intramuralna mioma, od kojih najveći promera 12mm komprimuje kavum uterusa. Kavum uterusa je prazan, debljina endometrijuma je 8,3mm! Savetovana je frakcionirana eksplorativna kiretaža. Rečeno mi je da se to može uraditi na institutu za ginekologiju. Kada je bila na pregledu kod njih, napisano je sledeće-trbuh mek, lako iznad ravni grudnog koša bez znakova za postojanje akutnog ginekološkog oboljenja. Ne krvari AD vaginam. Uterus 69x42x50mm, intramuralni miom, zadnji zid 10mm u promeru. Endometrijum debljine 3 mm, oba zida. Rečeno je da uzimanje isečka nije potrebno. Mene zanima Vaše mišljenje o ovome, s obzirom da su mi u privatnoj poliklinici rekli da debljina endometrijuma za žene u tim godinama-51 je godiste, ne sme da bude tolika i da bi trebalo uzeti isečak radi provere, a na institutu je rečeno suprotno. Mama je u menopauzi.
    Unapred sam Vam zahvalna!

    Odgovoreno: 24. 04. 2009.
    • Poštovana,
      Endometrij u menopauzi ukoliko je preko 5mm, preporučuje se abrazija tj. pomenuta intervencija. Moja Vam je preporuka da mama napravi još jedan UZ pregled u nekoj ustanovi gde radi najbolji ultrasoničar u Vašem gradu.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #27436

    • Milic Desanka 05. 12. 2014.

      Imam 3, 4 debljinu endometrijuma... Imala sam pre dve godine explorativnu kiretazu, imam 65 godina. Šta sada, izgleda da sam opet u problemu?

Ostavite komentar