1. Pitanje broj: #6890

    Postovani doktore,imam nekoliko pitanja. Naime,imala sam vec 2 spontana pobacaja(drugi 21.04.),moja dr mi je savjetovala da uradim samo neke analize i to na:mikoplazmu,ureaplazmu,hlamidiju i kariotip-muz da uradi spermokulturu,mikopl.,ureapl.,hlamidiju, bris uretre i kariotip.Rekla je da nema potrebe da ispitujemo toksoplazmozu,jer antitijela vec postoje,a da sam je dobila u trudnoci,mala je vjerovatnoca da sam je dobila oba puta,jer su se pobacaji desili u I trimestru.Takodje je rekla da se toksopl.ne lijeci. Prvo pitanje-da li mislite da bih trebala da uradim i tu analizu,da li se to uopste lijeci?Muz je veterinar,pa se bojim da svasta moze pokupiti. Drugo pitanje-sta je kariotip,i ako tu postoji problem da li se lijeci? hvala sto postojite!

    Odgovoreno: 26. 06. 2008.
    • Jednom prelezana toxoplazma (a na to ukazuje prisustvo IGG antitela) ne bi trebalo da bude uzrok pobacaja u nekoj sledecoj trudnoci- tu je Vasa dr u pravu, ali postoji mogucnost lokalizacije toxoplazme u endometrijumu- sluzokozi materice (lokalna infekcija) za koju knjige kazu da moze biti uzrok ponovljenih sp. pobacaja. U tom kontekstu ne bi bilo lose da se kod Vas ispita menstrualna krv na toxoplazmozu (nosi se tampon, a zatim patolog vrsi pregled razmaza), i ako ima potrebe leci se (ako ima naznake prisustva u menstr. krvi). Kariotip je hromozomska slika Vas i vaseg muza (on ce Vam objasniti podrobnije)- na nju je nemoguce uticati i promeniti je, ali se pri sjedinjavanju hromozoma moze izbeci (slucajan izbor) eveualna greska koja je dovela do pobacaja- samo je potrebno vreme da se takva kombinacija podesi. O ponovljenom sp. pob. imate sve u istoimenom tekstu na sajtu- pa procitajte kako bi se bolje upoznali sa problemom koji Vas muci.

Ostavite komentar