1. Pitanje broj: #102070

    Poštovani, ja sam dobio pre neki dan rezultate sa magnetne rezonance i ne razumem nista od toga. Napisacu vam ceo izvestaj pa bih vas molio da mi objasnite o cemu se radi i sta bih trebao da radim, da li su vezbe neke potrebene i sta vi mislite? I da li smem u teretanu? Hvala unpred mr pregled lumbosakralnog segmenta kicmenog stuba: uradjeni su t1w i t2w sagitalni tomogrami lumbosakralnog segmenta od th10 do sakruma, kao i pdw transverzalni tomogrami u visini l1-s1 intervertebralnih diskova. Normalno održana lumbalna lordoza. Vidi se laka sinistrokonveksna skolioza. Nema znakova frakture, infiltracije ili dislokacije pršljenskih tela snimljenog segmenta. Conus medullaris nalazi se u visini l1 pršljena. U duralnoj vreći se ne vide patološke promene. Na l1-2, l2-3 i l3-4 i. V. Nivoima vide se održani iv diskovi bez znakova hernijacije i bez stenoze spinalnog kanala. Na svim opisanim nivoima i. V. Forameni su bez stenoze. Na l4-5 i. V. Nivou vide se degenerativne promene pokrovnih plooča sa incipijentnim naspramnim osteofitima, kao i asimetrično anularno bubrenje iv diska, prominentnije mediolateralno sa leve strane koje lako imprimuje duralnu vreću i kompromituje levi l5 korena u odstupu, bez stenoze spinalnog kanala. Obostrano i. V. Forameni nisu stenozirni. Na l5-s1 iv nivou nema hernijacije iv diska. Spinalni kanal i iv forameni nisu stenozirani. Zaključak: minorna sinistrokonveksna skolioza ls segmenta kičmenog stuba sa asimetričnim bubrenjem iv diska na l4-5 iv nivou koji imprimuje prednju površinu duralne vreće bez stenoze spinalnog kanala i kompromituje ishodište l5 korena.

    Odgovoreno: 12. 07. 2012.
    • Poštovani,
      Skolioza koju imate (bocna iskrivljenost kicme) je deformitet koji datira iz detinjstva ili moze biti posledica ponavljanih ukocenja. Najinteresantniji je nivo l4, 5 gde imate znake pretece diskus hernije. Zapravo disk jos uvek nije pukao ali ukoliko ne promenite svakodnevne navike u obavljanju najjednostavnijih zivotnih aktivnosti, vezbe u teretani, drzanje tela, imate punog potencijala da napravite diskus herniu. Na istom nivou imate i znake dugotrajnog trpljenja kao posledicu projekcije opterecenja na dato mesto, taj degenerativni proces takodje ima potencijala i napreduje ukoliko ne preduzmete mere. . .
      verovatno da niste upoznati sa programom spinalne segmentne stabilizacije. Zapravo morate nauciti koje misice koristite kada stabilizujete karlicno ledjni deo i tako se cuvate od nadolazecih mikrotrauma koji dovode do progresije bolesti.
      teretana kao vid aktivnosti je dobra izbo ali morate znati kako obavljate vezbu. Potrebna vam je nuromisicna kontrola pri izvodjenju vezbi a to vam profesori fizicke kulture ne mogu dati.
      preporucujem da ukolikotrenutno nemate bolova krenete na program spinalne segmentne stabilizacije. Ukoliko imate bolova potrebna vam je fizikalna terapija>ultrazvuk lokalno laseroterapija lokalno manuelna terapija i mozda intermitentna lumbalna trakcija.
      ukoliko zelite vise info.
      pogledajte www. Ledjaivrat. Rs
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #102070

    • Dobar da, svekrva mi je radila mri kicme i nalaz je ovakav dobila, da li mozete da mi pomognete sta to znaci i sta ona dalje da radi. Pije lekoce protiv bolova i ide na fizikalne terapije al joj nista nepomaze ima jake bolove u gornjem delu kicme da nekad joj davaju i trodon. Mri nalaz: na c5-c6 i c6-c7 nivoima prisutno je incipijentno anularno bubrenje iv diska sa početnim suženjem levog iv foramena. Na ostalim nivoima evidentirane desikativne promene iv diskova.

    • marija nesic 26. 11. 2012.

      Tata mi je imao sakrum kicmenog repa. Operisan je i ose; en je 10 cm yatim posle tri god se pojavio ponovo tumur i odstranjen je. Sada je dobio reyultat magnetne i pise u odnosu na predhodni magnet od 11. 04 2012 moze se uociti progresija sta to znaci unapred hvala

Ostavite komentar