Dr Vesna Stefanović

dr

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Dr Vesna Stefanović, dr

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 3

 1. Poštovani, imam konstantne bolove u predelu zglobova oba ramena već skoro dve godine. Godinama sam vežbao u teretani, tačnije 15 ak godina, i bolovi se javljaju pri pokretima koje pravim. Dovoljno je samo da napinjem rameni pojas. Ne vežbam od početka bolova, išao sam na rehabilitacije koje su uključivale laser, ultrazvuk, dva tipa stuja itd, međutim bolovi su konstantno tu. Sada sam već nekako navikao da živim sa tim. Kako da detaljnije saznam šta je u pitanju? Kome bih mogao da se obratim jer u mestu u kom živim fizijatri su me slali na terapije koje nisu dale rezultate. Nikakve posebne preglede, osim vizualnih, nisu radili. Još samo da napomenem da imam i diskus herniju na l5s1. S poštovanjem

  Odgovoreno: 19. 07. 2012.
  • Dr Vesna Stefanović

   Poštovani,
   Obavite eho mekih tkiva oba ramena. To je dijagnosticka procedura koja ce omoguciti jasniju sliku stanja i donosenja pravilne dijagnoze. Bez pravilne dijagnoze nema ni pravilnog lecenja.
   obzirom da ste vezbali, verovatno nepravilno sigurno postoje promene na pripojima misica tetivama a mozda i na samom zglobu. Lecenje se ne zavrsava fizikalnom terapijom vec ojacavanjem ili bolje reci balansiranjem misicne snage rotatorne manzete ramena.
   Pozdrav

 1. Potrebna mi je pomoć. Imam problem držanja glave napred. Nastao je usled sedenja za kompjuterom. Veoma mi je neprijatno kad čujem prijatelje kako mi govore da ispravim glavu. Nakon što to učinim, vrat ostaje u sličnom položaju, iskoči adamova jabučica i nastaje bol. Takođe, tu su spuštena i izvučena ramena, izvučen stomak. Sve su ovo simptomi držanja glave napred (forward head posture) . Kako bih mogao najbrže ispraviti držanje? Unapred hvala.

  Odgovoreno: 19. 07. 2012.
  • Dr Vesna Stefanović

   Poštovani,
   Vrlo cest poremecaj drzanja izazvano cestim i predugim provodjenjem vremena pred ekranom.
   poremecaj vida moze biti jedan od uzrocnika ove pojave ali najcesce to je pojava napetosti u lokalnoj vratnoramenoj muskulaturi koja dovodi do misicnog disbalansa i do vidljive promene drzanja.
   nisu misisci regije jedini koji trpe. Lokalnii medjuprsljenski ligamenti, medjuprsljenski zglobovi takodje trpe mehanicko opterecenje. Dugotrajno zadrzavanje ove pozicije glave moze dovesti i do stvarnih pomeranja prsljenskih tela sto za posledicu moze imati pojavu vrtoglavice glavobolje smetnje u sluhu i vidu bola u vratu i ramenima.

   ovakav poremecaj drzanja dovodi do napetosti extenzora vrata i slabljeneja dubokih flexora vratne kicme. Jedini nacin izlecenja je ponovno balansiranje loklne muskulature, zapravo jacanje dubokih flexora vrata uz pomoc "stabilizatora"aparata namenjenog za obavljanje i kvantitativnu procenu vezbi.
   nakon jacanja duboke stabilizacione muskulature jacaju se i povrsinski slojevi misisca. Verovatno ste vec culi da je stott pilates program jedini rekreativno kurativni program koji se bavi popravkom posture.

   vise info. Potrazite na www. Ledjaivrat. Rs


   Pozdrav

 1. Poštovani, ja sam dobio pre neki dan rezultate sa magnetne rezonance i ne razumem nista od toga. Napisacu vam ceo izvestaj pa bih vas molio da mi objasnite o cemu se radi i sta bih trebao da radim, da li su vezbe neke potrebene i sta vi mislite? I da li smem u teretanu? Hvala unpred mr pregled lumbosakralnog segmenta kicmenog stuba: uradjeni su t1w i t2w sagitalni tomogrami lumbosakralnog segmenta od th10 do sakruma, kao i pdw transverzalni tomogrami u visini l1-s1 intervertebralnih diskova. Normalno održana lumbalna lordoza. Vidi se laka sinistrokonveksna skolioza. Nema znakova frakture, infiltracije ili dislokacije pršljenskih tela snimljenog segmenta. Conus medullaris nalazi se u visini l1 pršljena. U duralnoj vreći se ne vide patološke promene. Na l1-2, l2-3 i l3-4 i. V. Nivoima vide se održani iv diskovi bez znakova hernijacije i bez stenoze spinalnog kanala. Na svim opisanim nivoima i. V. Forameni su bez stenoze. Na l4-5 i. V. Nivou vide se degenerativne promene pokrovnih plooča sa incipijentnim naspramnim osteofitima, kao i asimetrično anularno bubrenje iv diska, prominentnije mediolateralno sa leve strane koje lako imprimuje duralnu vreću i kompromituje levi l5 korena u odstupu, bez stenoze spinalnog kanala. Obostrano i. V. Forameni nisu stenozirni. Na l5-s1 iv nivou nema hernijacije iv diska. Spinalni kanal i iv forameni nisu stenozirani. Zaključak: minorna sinistrokonveksna skolioza ls segmenta kičmenog stuba sa asimetričnim bubrenjem iv diska na l4-5 iv nivou koji imprimuje prednju površinu duralne vreće bez stenoze spinalnog kanala i kompromituje ishodište l5 korena.

  Odgovoreno: 12. 07. 2012.
  • Dr Vesna Stefanović

   Poštovani,
   Skolioza koju imate (bocna iskrivljenost kicme) je deformitet koji datira iz detinjstva ili moze biti posledica ponavljanih ukocenja. Najinteresantniji je nivo l4, 5 gde imate znake pretece diskus hernije. Zapravo disk jos uvek nije pukao ali ukoliko ne promenite svakodnevne navike u obavljanju najjednostavnijih zivotnih aktivnosti, vezbe u teretani, drzanje tela, imate punog potencijala da napravite diskus herniu. Na istom nivou imate i znake dugotrajnog trpljenja kao posledicu projekcije opterecenja na dato mesto, taj degenerativni proces takodje ima potencijala i napreduje ukoliko ne preduzmete mere. . .
   verovatno da niste upoznati sa programom spinalne segmentne stabilizacije. Zapravo morate nauciti koje misice koristite kada stabilizujete karlicno ledjni deo i tako se cuvate od nadolazecih mikrotrauma koji dovode do progresije bolesti.
   teretana kao vid aktivnosti je dobra izbo ali morate znati kako obavljate vezbu. Potrebna vam je nuromisicna kontrola pri izvodjenju vezbi a to vam profesori fizicke kulture ne mogu dati.
   preporucujem da ukolikotrenutno nemate bolova krenete na program spinalne segmentne stabilizacije. Ukoliko imate bolova potrebna vam je fizikalna terapija>ultrazvuk lokalno laseroterapija lokalno manuelna terapija i mozda intermitentna lumbalna trakcija.
   ukoliko zelite vise info.
   pogledajte www. Ledjaivrat. Rs
   Pozdrav
Zakažite pregled kod Dr Vesna Stefanović