1. Pitanje broj: #139677

    Pozdrav zivim u svedskoj i radim u jednoj firmi koja gradi kuce i zadnje dvije godine imam strasnih problema sa kicmom tacnije imam jake bolove u predjelu slabinske kicme. Ovdje mi ljekari nisu puno pomogli samo insistiraju na vjezbama, tablete za umirenje bolova i promjena radnog mjesta. Prije mjesec dana bio sam na godisnjem u banja luci i jedan me ljekar uputio na ct i dobio sam nalaz pa bih vas pitao sta vi mislite o ovome sto pise; kt lumbosakralne kicme: ocuvan je visinski promjer i mineralizacija svih prikazanih prsljenova, odrzan kontinuitet intervertebralne linije a svi i. V prostori suzeni u posteriornim aspektima. Anteroubni osteofiti na l2, l3 i l4 ukazuju na pocetne degenaritivne promjene. Na ciljanim aksijalnim presjecima kroz l3-l4 i. V prostor vidi se anularno bubrenje i. V diskusa koje ekstraneuralno suzava oba i. V foramerna uz iritaciju odstupajucih spinalnih nerava. U visini l4-l5 i. V prostora uocava se siroka dorzomedijalna protruzija diskusa koja ima obostran diskoradikularni kontakt i ima intraforaminalnu tendenciju. Spiralni kanal pokazuje znakove relativne stenoze -0, 97 cm. U nivou l5-s1 i. V prostora prisutna je centralna dorzomerdijalna protruzija intervertebralnog diskusa sa lijevostranom akcentuacijom i diskoradikularnim konfliktom sa odstupajucim s1 spinalnim nervima. I. V forameni djeluju slobodni a spinalni kanal steroziran, apsolutnog stepena 0, 87 cm. Molim vas da mi malo ovo pojasnite ja upravo imam jake bolove na ljevoj strani u donjem djelu kicme cak me budi po noci kad spavam prilkom promjene polozaja spavanja. Sta mi vi predlazete da bih malo stisnuo ove doktore koji ovo neuzimaju za ozbiljan problem (mozda magnetni rentgen i sl) unaprijed mnogo zahvalan!

    Odgovoreno: 20. 08. 2015.
    • Poštovani,
      Iz navedenog imate discus hernie na l4/l5 koja ima kontakt sa korenovima živaca, kao i l5/s1 sa pritiskom levo na koren živca. Zato i imate bolove u levoj strani. Preporučujem prvo pregled neurologa, emng donjih ekstremiteta, nakon nalaza pregled fizijatra radi fizikalne terapije.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #139677

    • Tenic zenko 21. 09. 2015.

      Hvala na odgovoru, ja sam u medjuvremenu isao kod doktora opste prakse (tako se to ovde radi) posto mi je sad utrnula kompletna ljeva strana prepone i on mi kaze da nije nikakav problem prepone i ja sam insistirao da sretnem neurologa medjutim on mi je rekao da ce poslati uputu da posjetim ortopeda. Ja vas molim da mi odgovorite da li ovi problemi sa mojom kicmom mogu uticati na preponu koja je potpuno utrnula.

Ostavite komentar