1. Pitanje broj: #138592

    Postovani, imam bebu od 4 meseca, rodjena je u 37/38 nedelji trudnoce, koja je nastala vantelesnom oplodnjom. Bebi je jos na otpusnoj listi u porodilistu napisano da treba kod fizijatra. Na prvom pregledu (mesec ipo dana) fizijatra dijagnoza je bila insufficiencia evolutionis physiologicae, non specificata i metatarsus verus. Radili smo dva meseca vezbice i na sledecoj kontroli (kada je napunila tacno 4 meseca) je dijagnoza hipotonia musculorum neonati congenita. Dat je savet da radimo vezbe izvlacenja ruku u polozaju bebe na stomaku. Beba je inace dosta aktivna, stalno radi rucicama i nozicama. . . Dize nogice gore, hvata ih rukicama, skoro da povuce nogicu do usta. . . Okrece se na stranu, jedino na stomaku ne ume da izvuce rukice ispred ramena. Lepo drzi glavicu kada lezi na stomaku. Moje pitanje je sta znaci ta dijagnoza i kakve posledice moze imati to za bebu?

    Odgovoreno: 11. 07. 2015.
    • Poštovana,
      Po ovome što ste napisali moj zaključak je da tonus kod deteta varira, što je normalno za taj uzrast a zahteva konstantno i svakodnevno vežbanje.
      dete mora provoditi vreme kako na leđima tako i na stomaku da bi se pravilno razvijalo.
      ukoliko se ne vežba, tonus može ostati kao hipotonija što za posledicu kasnije može imati kašnjenje u sedenju, puzanju i prohodavanju.
      kontrola kod dečijeg fizijatra i redovne vežbe
      Pozdrav

Ostavite komentar