1. Pitanje broj: #137303

    Mr pregled kukova uradjenmultiplanarno se sekvencom ut1 w, r2w, t2wfs istir se. Kvencama u anterolateralnom aspektu levog actabuluma vidi se fokalna promena promera do 17, 00mm, suspektna na patološku infiltraciju. Oko nje se upčava koštani edema. Obostrano se videosteoartitične promene koksofemoralnih zglobova u vidu suženja lateralvih delova yglobnih šupljina što je prać eno subhondralnom skleroyom, retkim subhondralnim cistama i rubnom osteofitozom. Sa leve strane se vide manje, diskretne zone subhondralnog edema. Ostale kosti karlice i vidljivi delovi dijafaza femura normalnih su kontura i is masne kostne srži. Visceralne, periartikularne mekotkivne strukture i vidljive vaskularne strukture primerene su morflogije. Ne vide se znaci limfadenopatije. Zaključakčopisana manja promena levog acetabuluma suspektna je na patološku infiltraciju nepoznatog primarnog ishodišta. Ostali nalaz odgovara obostranom osteoartritisu koksofemoralnih zglobova, naglašenijem levo. Neophodna dalja klinička obrada i pregled ortopeda. Snimak i izveštaj je pogledao neurohirurg i rekao da kičma nije sasvim uredu ali da nije za operaciju a ostalo da vidi ortoped. Ovaj je rekao da ne vidi ništa bitno na snimku ali mi je zakazao operaciju kuka koju sam odbila dok mi neko ne kaže šta je sa fokalnom promenom od 17 mm. Ubrzo sam doživela i moždani udar --oduzeta desna strana tela, moć govora i oštećenje vida--infiltrati u oba oka, desno veće i još slabije vidim nego na le vo. . . . . . Posle 2meseca u gamzigradskoj banji i mnogo terapija koje mi je lekar fizijatar prepisao posle uvida i u magn. Rez snimak stanje sa kukom se mnogo popravilo. . Ja hodam iradim skoro normalno ma da mi je desna strana još uvek slabija nego ranije kada sam po kući mogla samo četvoronoške. Govor idesna strana su se delimično popravile još pre banje u bolnici na neurologiji. Z. . A oko mi daju uput za neko snimanje u nišu ali kažu da su slabe nade mogu li ja da računam da mi je banja trajno popravila stavje sa kukom i kičmom a ako ne šta dalje?

    Odgovoreno: 15. 07. 2015.
    • Poštovana,
      Da li je lečenje završeno mogu vam reći fizijatar i ortoped, a potrebno je uraditi i procenu stanja i dati nalaz da li je stanje trajno ili ima prostora za nastavkom terapije.
      čaki i kada je zaključak fizijatra i ortopeda da je lečenje završeno nastaviti sa fizikalnom terapijom naročito sa vežbama- kineziterapija. U obzir dolazi i povremeno banjsko lečenje.
      Pozdrav

Ostavite komentar