1. Lečene cervikobrahijalnog sindroma

  Pitanje broj: #158974

  Poštovani, obraćam vam se radi informisanja i saveta u vezi sa bolom i primanjem injekcije Diprophos koju je savetovao fizijatar u okviru lečenja cervikobrahijalnog sindroma

  Video sam da se u uputstvu za Diprophos navode mnoga neželjena dejstva, od kojih neka nisu nimalo bezazlena poput: paraplegije, kvadriplegije i moždanog udara. Takođe, pročitao sam u jednom od odgovora na Stetoskop.info da se ranije koristilo i za alergije, ali da se sada izbegava zbog dejstva leka na osovinu hipotalamus-hipofiza-nadbubreg. 

  Interesuje me vaše mišljenje o tome kao i koje injekcije obično savetujete u sličnim slučajevima (ako savetujete kortikosteroide)? 
  Da li bi trebalo da razmislim o nekoj drugoj vrsti terapije ili operativnom lečenju? (u okviru ovog teksta postoji spisak terapija koje sam dosad isprobao) takođe me interesuje da li je bezbednije injekciju primiti u kuk, poput drugih injekcija ili na neko mesto u vratu/ramenu/ruci? 

  Da li je obavezna rendgenska kontrola u slučaju primanja u vrat? 
  Da li će primanje u kuk imati dejstvo na vrat/leđa/ruku? Celokupni spisak isprobanih terapija u periodu od 8 meseci, zasad bez ikakvog poboljšanja stanja. Nsail lekovi ne deluju nikako već unazad 4-5 meseci, uz izuzetak brufena u gelu („deep relief“) koji pruža vrlo kratko i diskretno lokalno olakšanje: febricet / brufen, diklofen, deksomen / milgamma, magnezijum / mydocalm, sirdalud / amitriptyline / deep relief gel, ibutop gel, topli i hladni konjski gel / terapija laserom, elektroterapija, ultrazvuk-masaža / vežbe za vratnu kičmu i rameni pojas, plivanje (kraul i leđno plutanje) - sve terapije po savetu fizijatra, neurohirurga i neurologa tegobe: bol sa desne strane vrata i u desnoj ruci (iznad lakta u praktično celom obimu, ispod lakta sa prednje strane) , nelagodan osećaj približan trnjenju u desnoj ruci, bol u desnom lopatičnom delu, bol u delu od vrata do uha, zvuk približan šuškanju iza ušiju, razne krepitacije. 

  Tegobe onemogućavaju mnoge svakodnevne radnje i aktivnosti. Sedenje npr. Izuzetno teško pada, sedim samo kad moram, šetnja duža od 2-3km je teško izdržljiva, ležanje u većini uobičajenih položaja (u jednom periodu nisam bio sposoban ćak ni da odgledam film/seriju) itd. Čudno je to da mi je lakše da radim vežbe ili nešto drugo nego da sedim/ležim. Od dijagnostike prilažem mr vratne kičme i 2 emng ge. Imam 24 godine, 182cm, 72kg (pre početka tegoba 82kg, težinu sam smanjio na svoju ruku logikom da će se smanjenom težinom smanjiti i pritisak na nerve) . Alergičan sam na penicilin. 

  Odgovoreno: 25. 09. 2018.
  • Poštovani,
   Terapija Diprophos-om, je simptomatska terapija, za smanjenje upala. Znači ne leči uzrok. Što se ostalih pitanja tiče vezano za taj lek, deluje gde god se ubrizga.

   Operacija je poslednje rešenje.

   Očigledno da postoji promene u vratnoj kičmi koje su dovele do tih problema, i usled toga su uključene i ostale strukture, okolni zglobovi, mišići, nervi, koji pojačavaju probleme. Potrebno je lečiti te diskus hernije, uzroke tih problema, ali opet, bez direktnog pregleda stanja, nemoguće je zaključiti tačnu dijagnozu i vrstu terapije. Kiropraktika tu svakako može biti od pomoći.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #158974

  • Prošle godine u oktobru dijagnostikovana mi je auto imuna bolest - lichen planus. Svrab je bio nepodnošljiv, ružne ljubičaste mrlje su bile sve intenzivnije i svaki dan su zahvatale sve više kože. Pila sam prepisane sedative, mazala prepisane preparate i ništa... Injekcija mi je pomogla u vremenu od jednog meseca (što se svraba tiče) , medjutim, ona ne sme da se daje često i moj očaj je bio veliki. Pretraživala sam internet tražeći alternativno rešenje ili bilo kakvo rešenje da sebi olakšam život, pomirena sa tim da kratke rukave ili sandale više neću nositi. Jednoga dana sam naišla na par rečenica nekoga ko je imao istu muku. 
   Napisao je da mu je pomogao profesor Milojević. Na celom internetu sam našla još samo jedan sličan komentar. Zakazala sam pregled u aprilu ove godine, otišla, razgovarala sa dr Milojevićem, dobila savet, njegovu kremu i upustva kako da je koristim i do kontrolnog pregleda, svrab je prestao, fleke su počele da se povlače. 
   Savetovao me je da sunčanje (umereno) i strpljenje jer će se fleke povući. Tako je i bilo.

Ostavite komentar