1. Pravilna ishrana kod oslabljenog imuniteta

  Pitanje broj: #154404

  Poslenjih nekoliko meseci imam problema sa imunitetom, pa sam stalno bolesna od različitih virusa ,što se nije dešavalo ranije. Primetila sam i to da imam višak kilograma u poslednje vreme. Zanima me kako da korigujem ishranu i uzimam više vitamina.

  Odgovoreno: 08. 12. 2018.
  • Za početak izbegavajte maksimalno prerađenu i rafinisanu hranu. Konzumirajte što više povrća, sa voćem umereno (250-300gr dnevno) i unosite proteine iz piletine, ćuretine, junetine, ribe, jaja. Unos mlečnih proizvoda svedite na najmanju moguću meru.
   Unos zdravih masti je esencijalan za jak imunitet i endokrini sistem. Preporučujem lososa, skušu, avokado, masline, hladno ceđeno maslinovo ulje, semenke lana, susama i sve orašaste plodove.
   Konzumiranjem ovih namirnica pomoći ćete vašem digestivnom traktu da neometano funkcioniše, a zdrav digestivni trakt (gut health) će omogućiti da efikasnije koristimo nutrijente iz hrane, hormoni će biti u ravnoteži, imunitet jak, imaćemo više energije, neće biti prepreka za umanjenje ili dodavanje kilograma itd.
   Za precizniji odgovor bi mi trebalo još informacija, pa se ne ustručavajte da pitate.

Ostavite komentar