1. L-karnitin kod skidanja sala

  Pitanje broj: #143582

  Interesuje me L-karnitin. Znam šta je L-karnitin i čemu služi. Mene najviše intetesuje da li je on slobodan za konzumianje, naime bavim se vaterpolom i nemam tokom celog treninga energije, nije neki umor, više neka malaksalost? Da li ovaj vitamin stvarno pomaže u stvaranju energije i pretvaranju masti u energiju? Cilj mi je da skinem malo sala sa tela (86kg/180cm, imam dosta sala na stomaku i telu) i povećam energiju da mogu jače i više da treniram. 
  Ne treba mi neki "bum" već samo malo pripomoć da u toku treninga trošim više masti. 
  Najviše me interesuje da li on šteti ili pomaže, tj. da li postoji neka nus pojava, da li višak napreže bubrege ili jetru ili je čak poželjno da više imamo L-karnitina (ipak koliko znam bolesti viska L-karnitina nema, a manjak izaziva bolesti), uglavnom uzimao bih pred svaki drugi trening mesec dana pa pauza 15 dana. Pozdrav

  Odgovoreno: 28. 01. 2019.
  • Poštovanje,

   L-karnitin nije štetan za konzumiranje i ima brojne benefite, više zdravstvene, nego po performanse na treningu.

   Ne očekujte da će Vam karnitin sagoreti masti i pretvoriti u energiju i ne očekujte da će Vam bilo koji suplement unaprediti bilo koju sposobnost za više od 5 - 7%.

   L-karnitin možete konzumirati na dnevnom nivou ali rezultate koje tražite daće Vam ishrana programirana Vašim potrebama, kao i dobro isprogramirani funkcionalni trening, a ne bilo koji suplement.

   Kada trening i ishranu dovedete do vrhunca tek onda razmišljajte o marginalnim stvarima kao što su suplementi.

Ostavite komentar