1. Gomilanje kilograma na butinama

  Pitanje broj: #161446

  Nikada nisam imala problema sa težinom i uvek sam bila mršava.

  Međutim, u poslednje dve godine imam problem sa butinama koje su dobile na obimu, a ugojila sam se svega 3 kilograma. Znam gde sam pogrešila: dok sam radila, jela sam peciva. Znam da je to velika greška koju sada plaćam.

  Visoka sam 1,60, teška do sada bila godinama - 49kg, a trenutno 52,53kg.

  Pokušala sam teretanu, ali ne odgovara mi. Hranim se zdravo koliko je to u mogućnosti. Ne jedem beli hleb, a peciva izbegavam u širokom luku. Povrće i voće je ono što volim.

  Zanima me koje vežbe da forsiram da bih se rešila viška na butinama? Da li trčanje može pomoći? Šta mi preporučujete?

  Odgovoreno: 04. 04. 2019.
  • Iz vašeg izlaganja sam zaključio da vaše telo ima tendenciju da nagomilava kilograme na određenim regijama, u konkretnom slučaju na butinama. Razlog tome su uglavnom alfa 2 adrenergički receptori, na čiji broj i mesta gde se oni nalaze ne možemo da utičemo. Ovi receptori sem toga što utiču na nagomilavanje masti na određenim regijama i sprečavaju razgradnju.

   Prilikom dijeta aktivnost alfa 2 receptora je još veća. Ovo je tipična situacija za osobe ženskog pola, gde je koncentracija alfa 2 receptora višestruko veća naročito u donjem delu tela. Ovo je razlog zbog koga osobe ženskog pola na dijeti gube masti sa lica, grudi i generalno sa gornjeg dela tela, a na donjem delu ostaju tvrdokorne masti koje se jako teško gube.

   Kao što sam rekao na njihov broj i regije gde se nalaze ne možemo da utičemo. Ono na šta možemo da utičemo je njihova aktivnost. Upotrebom johimbina mozemo da inhibiramo njihovu aktivnost i masti na tim regijama učinimo dostupnim za potrošnju u vidu goriva za fizičku aktivnost. Johimbin ( yohimbine) je samo suplement koji može da doprinese u rešavanju ovakvih slučajeva ali ukoliko izostane fizička aktivnost i lepo programirana ishrana, nijedan suplement neće pomoći. Trčanje ili brzi hod će vam pomoći ali svakako preporučujem i teretanu.

   Pitali ste koje vežbe. Lokalna lipoliza je nemoguća, to jest ne možemo upravljati sa kojih regija će telo razgrađivati masti, pa iz tog razloga ne možemo očekivati da određene vežbe mogu uticati na redukciju masnih naslaga sa određenih regija na telu. Pored toga ishrana igra veliku ulogu. Rekli ste da jedete puno voća i povrća. Ne preterujte sa voćem, preporučujem do 250gr dnevno. Takođe adekvatan unos proteina je važan, 1.6gr po kilogramu telesne mase. Izbacite iz ishrane prerađenu i rafinisanu hranu i koristite samo "celu hranu". Fizička aktivnost 4 puta nedeljno u trajanju od oko 60 minuta. Mana oralnog johambina ( yohimbine) je što vrlo mali deo dospeva do alfa 2 receptora jer biva uništen prilikom prolaska kroz digestivni trakt. Pored oralnih suplemenata postoje i kreme sa johimbinom ( yohimbine) koje se mažu na tvrdokorne regije. Upotrebom od 0.2mg po kilogramu telesne težine se pokazalo kao najefikasnije. Ova doza je takođe bezbedna po kardiovaskularni sistem jer johimbin podiže puls i krvni pritisak. Uz redovnu fizičku aktivnost, dobro isplaniranu ishranu, suplementaciju, disciplinu i istrajnost rezultati su zagarantovani. Ukoliko su vam potrebna dodatna pojašnjenja zatražite svoj plan ishrane i vežbe.

Ostavite komentar