1. Pitanje broj: #160658

    Do pre godinu dana redovno sam trenirao 5 do 3 puta nedeljno, visokim intezitetom. Usledilo je nekoliko povreda, osećaj prezasićenosti, a nakon jedne ozbiljnije prehlade nikako nisam uspevao da pronadjem dovoljno energije za trening. Nekoliko puta sam započinjao ponovo proces treninga, ali sam redovno morao da pravim pauze, što zbog povrede ahilove tetive, što zbog prehlada (kojima inače ranije nisam bio sklon). Pre par meseci sam jače povredio ahilovu tetivu i napravio pauzu od skoro tri meseca kako bih je sanirao, ali kako je ostajao blagi bol u listu i tetivi, obratio sma se ortopedu koju je ustanovio išijas. Tetiva po njemu izgleda nikada nije ni bila problem. Kako sam u međuvremenu stigao do 110 kg potreban mi je savet oko vrste treninga kako bih skinuo kilograme. Najbliži zatvoren bazen je na 100km od mog grada tako da plivanje nije opcija.

    Odgovoreno: 19. 01. 2019.
    • Pozdrav,

      ukoliko je dijagnostikovan išijas onda se mora raditi na saniranju uzroka koji je doveo do njega. Predlažem da zakažete i odradite sve potrebne preglede. Za pravi plan ishrane i treninga morao bih da imam rezultate pregleda, vas broj godina i svakako vašu visinu.

      Zbog bola u listu i ahilovoj tetivi, trening, u kome je ukljucen donji deo tela je dosta ograničen. Svakako, preporučujem trening gornjeg dela tela sa akcentom na duboke misiće trupa i velike grupe mišića gornjeg dela tela (grudi i leđa) u kombinaciji sa kardio treningom na biciklu (potisak na pedali vršiti petom kako bi rasteretili ahilovu tetivu i list).

      U procesu redukcije telesne mase ishrana treba da igra glavnu ulogu, trening vrlo često, a u vašem slučaju posebno, ne može da utiče na smanjenje telesne težine radikalano. Preporučujem ishranu sa niskim unosom ugljenih hidrata sa niskim glikemijskim indeksom (leguminoze) i umerenim unosom proteina i masti (piletina, ćuretina, jaja, junetina, masline, maslinovo ulje, orašasti plodovi, avokado, laneno seme, susam...). Ako vam je motivacija niska, neophodno je da ne trenirate previse često ili previše intezivno dok ne povratite balans.

Ostavite komentar