1. Pitanje broj: #156908

  Poštovani, posle vježbe propadanja i mrtvo dizanje osjetio sam bol u lijevom dijelu grudnog koša tzv. Sternum na procjepu grudi i prilikom dubokog udaha osjećam kvrckanje i da li to ima kakvih posledica ako nastavim sa treningom. . Odradio sam rtg i ništa nije bilo slomljeno ali taj bol i kvrckanje se čuje. Interesuje me da li mogu nastavit sa treningom i da li da izbjegavam vježbe za grudi? Takođe me interesuje da li bi bilo dobro da nanosim neki gel ili tako nešto i koji? Hvala unaprijed!

  Odgovoreno: 24. 01. 2019.
  • Poštovanje,

   povreda, tj. bol koja se javlja je nastala prilikom izvođenja vežbe za grudi, u konkretnom slučaju vežbom propadanja. Prilično sam siguran da se bol javlja zbog mikropovreda tetiva kojima se grudni mišići spajaju za sternum i zbog toga se ništa i nije videlo na rtg-u. Predlažem da bar 2 nedelje izostavite vežbe koje na bil koji način angažuju grudne mišiće, kao i one pokrete prilikom kojih se grudni mišići istežu. Nakon ovog perioda probajte sa malim opterećenjem da aktivirate grudne mišiće. Ukoliko nema bola onda nastavite da progresivno podižete opterećenje ali vrlo pažljivo. Ako bol postoji i nakon ove pauze onda dajte još malo vremena kako bi se povreda sanirala.

   Na žalost povreda vezivnog tkiva (tetive i ligamenti) zna da potraje malo duže zbog slabije cirkulacije kroz ovu vrstu tkiva, tako da budite strpljivi. Ne koristite nikakve kreme koje bi maskirale bol jer može doći samo do pogoršanje situacije.

Ostavite komentar