1. Pitanje broj: #156843

    Poštovani, osjećam bol u lijevom dijelu grudi, tačnije na procjepu između grudi tzv. Sternum. Prilikom udaha punim plućima osjećam pucketanje kao da nešto kvrcne, snimao sam rtg i sve je u redu takođe i ekg. To mi se desilo prilikom vježbe propadanja i mrtvog dizanja i osjetio sam bol u grudima. Da li bi smio nastaviti sa treningom budući da mi je bol sad malo blaži i kako to može uticati da li se može pogoršati stanje ukoliko bi krenuo sa intezivnijim treninzima, i da li postoje neke vrste gelova koje bi mogao nanositi. Hvala unaprijed.

    Odgovoreno: 24. 01. 2019.
    • Poštovanje,

      povreda, tj. bol koja se javlja je nastala prilikom izvođenja vežbe za grudi, u konkretnom slučaju vežbom propadanja. Prilično sam siguran da se bol javlja zbog mikropovreda tetiva kojima se grudni mišići spajaju za sternum i zbog toga se ništa i nije videlo na rtg-u. Predlažem da bar 2 nedelje izostavite vežbe koje na bil koji način angažuju grudne mišiće, kao i one pokrete prilikom kojih se grudni mišići istežu. Nakon ovog perioda probajte sa malim opterećenjem da aktivirate grudne mišiće. Ukoliko nema bola onda nastavite da progresivno podižete opterećenje ali vrlo pažljivo. Ako bol postoji i nakon ove pauze onda dajte još malo vremena kako bi se povreda sanirala.

      Na žalost povreda vezivnog tkiva (tetive i ligamenti) zna da potraje malo duže zbog slabije cirkulacije kroz ovu vrstu tkiva, tako da budite strpljivi. Ne koristite nikakve kreme koje bi maskirale bol jer može doći samo do pogoršanje situacije.

Ostavite komentar