1. Pitanje broj: #152747

  Postovani, operisala sam tumor dojke pre tri godine, primala hemoterapije i po zavrsetku ht sam na hormonskoj terapiji zoladeks i nolvadeks. Od samog pocetka dijagnostikovanja bolesti se hranim veoma zdravo, dakle u ishrani korisim dosta voca, povrca, zitarica. . . Ranije sam vise setala i radila neke lagane vezbice, a u poslednje vreme sam pocela naglo da se gojim. Cim se malo opustim i recimo vise jedem nego obicno i manje sam fizicki aktivna, odmah se ugojim i naduvam (oko stomaka najvise, ali i butine i ruke, pojavio se i celulit, naglo) . Doktorka kaze da se gojim od hormonske terapije, pa bih vas zamolila za predlog, kako da se hranim i koje vezbe da radim da bih sprecila to gojenje. Hvala unapred na odgovoru. Poydrav.

  Odgovoreno: 19. 04. 2024.
  • Poštovana,

   Definitivno je da treba proveriti hormonski status i ustanoviti da li je to uzrok dodavanja kilograma, retencije vode itd. Ukoliko jeste, trebala bi se primeniti odgovarajuća terapija. Pored toga obavezno preporučujem fizičku aktivnost na dnevnom nivou koja će sigurno pomoći u regulaciji težine i hormonskog statusa.

   Što se tiče ishrane morao bih da znam kako tačno izgleda bar jedan dan, a poželjno je tri dana, kako bih dao precizniji odgovor.
   Pozdrav

Ostavite komentar