1. Pitanje broj: #101635

    Zbog čega mi prilikom rađenja čučnjeva krcne nešto u kolenu, desnom. Krckanje, slično onom pri puckanju prstiju, luje se skoro pri kraju spuštanja prilikom rađenja čučnja. Zašto se ovo dešava, i kako da prestanje??? Unapred hvala.

    Odgovoreno: 07. 07. 2012.
    • Poštovani,
      Prvo ću da vam dam informacije o pravilnom izvodjenju čučnja, kako bismo otklonili sumnju ispravnosti izvodjenja vežbe.
      položaj stopala prilikom izvodjenja čučnja treba da bude paralelan i u širini ramena, kičma opružena i pogled treba da vam bude na gore, kako bi prilikom spuštanja u čučanj izbegli eventualno krivljenje ledja. Druga veoma važna činjenica je da kolena prilikom čučnja ne treba da vam predju prste na nogama, što znači da kukovimaa idete na nazad kao da sedate u stolicu. Treća važna činjenica je da čučan izvodite samo do tačke kada su vam natkolenice paralelne sa podom, ne izvodite vežbu dubokog čučnja. Još bi dodala da prilikom čučnja ne podižete stopala od poda i da se prilikom vraćanja iz čučnja oslanjate na cela stopala i da vežbu radite mišićima nogu, veoma vodite računa o pravilnod držanju kičmenog stuba (za to će vam pomoći taj pogled gore) .
      što se tiče krckanja tu se radi o slabom podmazivanju zgloba, odnosno slabo lučenje sinovijalne tečnosti, koja je zadužena da podmazuje koleno.
      savetujem vam, da dobro zagrejete kolena pre početka vežbanja ili bilo kakve fizičke aktivnosti. Vodite računa da se dovoljno krećete u toku dana.
      jevtović branislava
      dip. Sportski trener
      Pozdrav

Ostavite komentar